Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemecko je v postoji k utečencom rozdelené: Môže za to režim, ktorý vládol aj na Slovensku

Vyčíňanie v nemeckom Heidenau
Vyčíňanie v nemeckom Heidenau (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecko ukazuje v postoji k prisťahovalcom dvojitú tvár: Na jednej strane sa dobrovoľníci zapájajú do pomoci imigrantom, zároveň sa ale opakujú podpaľačské útoky na ubytovne pre utečencov. Podľa aktivistky Anetty Kahaneovej je táto rozpoltenosť dôsledkom rozdelenia Nemecka, pretože útoky proti prisťahovalcom sa odohrávajú najmä na území niekdajšej komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Minister vnútra Porýnia-Falcka Roger Lewentz súdi, že východní Nemci sa kvôli železnej opone nenaučili žiť vedľa iných kultúr.

Slováci zvládli obrovské utečenecké vlny a nevedeli o tom: Migranti nám môžu pomôcť!

Policajné štatistiky ukazujú, že v bývalej NDR je oveľa viac fyzických útokov na cudzincov než vo zvyšku krajiny. Podpaľačských útokov na ubytovne pre žiadateľov o azyl je v oboch častiach Nemecka podobné množstvo, Kahaneová ale upozornila, že v prepočte na obyvateľa je východ krajiny voči imigrantom agresívnejší. Na území bývalej NDR žije 13 miliónov ľudí, vo zvyšku Nemecka 68 miliónov.

<stron

"Prisťahovalci u ľudí na východe zjavne vyvolávajú strach a xenofóbiu. A to v miere, akú sme tu na západe nepovažovali za možnú," povedal denníku Die Welt sociálnodemokratický politik Lewentz.

Nepokoje v Heidenau

"Východ po desiatky rokov nezažil veľký príchod ľudí z odlišných kultúr. A život vedľa ľudí, ktorí sú prisťahovaleckého pôvodu, je niečo, čo sa človek musí učiť," uviedol Lewentz. Západné Nemecko podľa neho vďaka svojej historickej skúsenosti s prisťahovalcami, ktorí pomáhali k hospodárskemu rozvoju krajiny, vníma utečencov ako obohatenie, nie ako hrozbu.

"Problém je v tom, že socialistický režim v NDR podporoval nacionalistické videnie sveta a uzavreté hranice bránili výraznejšiemu prisťahovalectvu. Ľudia si tak nezvykli na spolužitie s menšinami. Vtedajší systém sa navyše aj existujúce menšiny snažil odsúvať bokom," súhlasí s Lewentzom Kahaneová. Podobný problém majú podľa nej všetky európske postkomunistické krajiny, aj preto je teraz podľa aktivistky aj v Česku, v Maďarsku či v Poľsku a na Slovensku len malá ochota starať sa o utečencov.

Výpady proti cudzincom boli podľa Kahaneovej na území niekdajšej NDR zjavné už v prvej polovici 90. rokov. "Spolková vláda ale vtedy tieto problémy ignorovala. Tunajšia spoločnosť si to vyložila ako signál, že to, čo robia, je v poriadku. A preto na východe dodnes panuje pocit, že je možné udržať túto oblasť bez cudzincov," povedala Kahaneová.

Viac o téme: Utečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu