Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Štedré Poľsko: Uvažuje, že prijme väčší počet migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľská premiérka Ewa Kopaczová dnes vyhlásila, že Poľsko uvažuje o zvýšení počtu migrantov, ktoré je ochotné prijať, avšak chce mať kontrolu nad tým, kto a kedy bude môcť vstúpiť do krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Najprv sme vyhlasovali, že prijmeme 2000 migrantov," povedala Kopaczová na tlačovej konferencii. "Teraz uvažujeme, že tento počet zvýšime. Chceme, aby mohlo Poľsko kontrolovať, kto príde, v akom počte a kedy. Rokovania prebiehajú," spresnila. "Výzvy, aby Poľsko prejavilo solidaritu, nie sú vydieraním. Konať spoločne a efektívne v rámci Európskej únie je v našom záujme. Buďme rozumní, predseda Európskej komisie (Jean-Claude Juncker) nám pripomenul, že kedysi sme aj my boli utečencami," dodala poľská premiérka.

Šéf EK Juncker v dnešnom výročnom prejave o stave EÚ pred zákonodarcami Európskeho parlamentu vyzval Európu, aby sa nebála súčasného prílevu žiadateľov o azyl. Pripomenul, že Európa je kontinent, kde "každý svojím spôsobom bol utečenec", a dodal, že Európania nesmú zabudnúť ani na prisťahovalecké vlny Írov, Škótov či Poliakov, ktorí sa dostali do Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu