Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rakúska polícia chytila v priebehu pondelka takmer 20 000 utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland v priebehu pondelka zachytila 19.736 utečencov prichádzajúcich z Maďarska, čo predstavuje oproti predošlému dňu takmer dvojnásobný počet. Informovala o tom dnes agentúra APA s odvolaním sa na zástupcu príslušného operačného štábu.

Podľa údajov APA prílev utečencov cez rakúsko-maďarskú hranicu v pondelok večer zosilnel a po 18.00 h ju mohlo prekročiť až do 6000 osôb. Očakávanie, že počas noci dôjde k ďalšiemu zosilneniu, sa však zatiaľ nepotvrdilo.

Rakúske úrady rátajú s možným zhoršením situácie v pohraničí po sprísnení podmienok migrácie v Maďarsku, ktoré platí od dneška. Maďarské orgány odteraz hodnotia nezákonné prekročenie štátnej hranice ako trestný čin, za ktorý páchateľovi hrozia až tri roky väzenia.

V pondelok večer nasadila rakúska armáda v okolí hraničného priechodu Nickelsdorf 70 vojakov, ktorí tu majú pre utečencov postaviť 179 stanov. Každý z nich poskytuje miesto pre šesť alebo 12 osôb, informuje APA. Polícia v Nickelsdorfe predtým zrušila opatrenia, ktoré mali obmedziť prílev utečencov z Maďarska, aby zamedzila prípadným nepokojom.

Podľa pondelňajšieho vyjadrenia hovorcu rakúskej polície Geralda Pangla pre APA mnohí utečenci odchádzajú z hraničného priechodu v Nickelsdorfe pešo alebo sa snažia odviezť taxíkmi. Iní čakajú v radoch na odvoz autobusmi do núdzových ubytovacích zariadení.

Približne 2000 utečencov sa v pondelok večer zdržiavalo taktiež na viedenských železničných staniciach, kde pracovníci zaviedli kontrolovaný prístup k nástupištiam.

Rakúska vláda v pondelok ohlásila v súvislosti s masovým prílevom utečencov ďalšie sprísnenie kontrol na štátnych hraniciach, na ktorých by sa mala podieľať i armáda.

Viac o téme: ImigrantiBurgenland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu