Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborníci vylepšili 3 300 ročné umelecké dielo: Čím viac sa snažili, tým väčšia tragikomédia!

Maska Tutanchamona je navždy zničená. Zobraziť galériu (2)
Maska Tutanchamona je navždy zničená. (Zdroj: SITA, Youtube)

KÁHIRA – Človek by čakal, že na mieste, ktoré je opradené históriou v takej miere, ako Egypt, by mali v múzeách pracovať samí odborníci. Nuž, nemusí to tak byť. Traja konzervátori z Káhiry sa po roku priznali, že sa im podarilo akosi odlomiť bradu svetoznámej maske faraóna Tutanchamona. Tak ju prilepili naspäť pomocou epoxidu, čím masku nenávratne poškodili.

Táto amatérska trojica konzervátorov chce ostať v anonymite, z pochopiteľných dôvodov, no zhodne tvrdia, že ich k tomuto zúfalému kroku prinútilo vedenie. Už menej zhodne sa však vyjadrujú k okolnostiam, ktoré k tejto katastrofe viedli. Alebo bradu náhodou odlomili pri čistení, alebo už bola uvoľnená a už jej len trošku dopomohli. Problémom by nebola ani tak samotná nehoda, ale to nešťastné riešenie.

„Použili, žiaľ, nezvratný materiál – epoxid. Ten sa vyznačuje vysokou priľnavosťou a používa sa na lepenie kameňa alebo kovu, určite však nie na takýto výnimočný predmet. Mali masku odniesť do konzervačného laboratória, ale ponáhľali sa, aby bola čo najskôr opäť na výstave, tak použili rýchlo-schnúce, nezvratné lepidlo,“ povedal odborník podľa agentúry AP.

Pre toto skutočne neodborné rozhodnutie na 3300-ročnom jedinečnom náleze teraz vidno v medzere medzi bradou a tvárou vrstvu lepidla. Zároveň muži, nad ktorými krútia hlavami po celom svete, zaschnuté lepidlo, ktoré ostalo po ich "odbornom zásahu" na tvári, odstraňovali pomocou špachtle, vďaka čomu poškriabali aj tvárovú časť masky. 

Celý prípad okamžite pripomenul škandál, kedy postaršia veriaca šokovala španielskych kultúrnych činiteľov. Na vlastnú päsť sa chopila reštaurátorského štetca, aby "opravila" fresku Ježiša Krista. Maľba Ecce Homo (Ajhľa, človek) od Eliasa Garcíu Martineza bola pýchou kostola neďaleko Zaragozy po viac ako sto rokov. Teraz obraz premenovali na Ajhľa, opica.

Zničená freska Ježiša Krista
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČTK)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu