Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najslávnejšia múmia prekvapila: Faraóna Tutanchamóna pochovali so vztýčeným penisom!

Zlatá maska kráľa Tutanchamóna. Zobraziť galériu (3)
Zlatá maska kráľa Tutanchamóna. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Múmia starovekého egyptského faraóna Tutanchamóna, ktorý vládol v rokoch 1333 - 1323 pred Kristom, je opradená množstvom tajomstiev. Jedným z nich aj to, prečo slávneho panovníka pochovali s penisom vztýčeným v 90-stupňovom uhle, ako by mal erekciu. Údajne mu to malo zaručiť, že bude v posmrtnom živote bohom.

Archeológ tvrdí, že odhalil tajomstvo krásnej Nefertiti: V hrobke kráľa Tutanchamona

Podľa egyptologičky Salimy Ikramovej, profesorky na Americkej univerzite v Káhire, bola dôvodom takého neobvyklého činu snaha o zvrátenie plánu Tutanchamonóvho otca Achnatona o vytvorenie náboženstva jedného boha. Achnaton sa chcel sústrediť na uctievanie Aten, slnečného kotúča, a zničil obrazy ostatných bohov.

Faraón Tutanchamón ale chcel zmeniť ideológiu svojho otca a vrátiť Egypt k tradičnému uctievaniu mnohých bohov. Profesorka Ikramová verí, že bol pochovaný so vztyčeným mužstvom v zápale pokračovania tohto úsilia aj po jeho smrti. "Pokiaľ viem, žiadna doteraz nájdená múmia nemala stoporený penis," uviedla odborníčka pre magazín LiveScience.

Tutanchamónova múmia
Zobraziť galériu (3)
Tutanchamónova múmia  (Zdroj: TASR/AP Photo/Amr Nabil)

Ďalšou tajomnou anomáliou je chýbajúce srdce Tutanchamóna, čo môže byť podľa Ikramovej ďalšia narážka na boha Osirisa, ktorého telo roztrhal na kusy jeho brat Seth.

Odkedy archeológ Howard Carter objavil sarkofág v odľahlej egyptskej pohrebnej komore a odhalil múmiu Tutanchamóna, ubehlo už viac ako 90 rokov. Staré mumifikované pozostatky však fascinujú ľudí neustále.

Tutanchamona dnes obdivuje celý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Youtube)

Aj kvôli tomu, že po nájdení hrobu v roku 1922 sa udialo viacero vrážd, samovrážd, otráv aj smrtí zvierat, ktoré sú pripisované práve strašidelným silám v hrobke, zostáva legenda okolo faraóna Tutanchamóna stále živá.

Skeptici však poukazujú na to, že mnoho ďalších, ktorí navštívili hrob alebo ho pomohli objaviť, žilo dlhým a zdravým životom, a že z 58 ľudí, ktorí boli prítomní, keď sa otvorili hrobka a sarkofág, len osem zomrelo.

Viac o téme: Tutanchamón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu