Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Archeológ tvrdí, že odhalil tajomstvo krásnej Nefertiti: V hrobke kráľa Tutanchamona

Kde odpočíva krásna Nefertiti? Zobraziť galériu (2)
Kde odpočíva krásna Nefertiti? (Zdroj: Profimedia)

LUXOR - Hoci od objavu ostatkov a pokladov Tutanchamona, kráľa starovekého Egypta, ubehlo už takmer sto rokov, dodnes jeho hrobka odhaľuje dávno zabudnuté tajomstvá. Ak by mal doktor Nicholas Reeves z Arizonskej univerzity pravdu, išlo by o jedno z najväčších archeologických odhalení všetkých čias.

Archeológ Nicholas Reeves verí, že sa dostal na stopu jedného z najväčších tajomstiev Tutanchamona  a Nefertiti. Keď totiž skenoval múry Tutanchamonovho hrobu v Údolí kráľov, narazil na tajné dvere, ktoré stavitelia zámerne zastavali. Vedec sa domnieva, že tajná chodba by mohla viesť do pohrebnej komory kráľovnej matky – Nefertiti, ktorú bádatelia a lovci pokladov od jej smrti v roku 1340 pred Kristom márne hľadajú.

Škaredá pravda o Tutanchamonovi: Vieme, ako naozaj vyzeral, ohyzdné FOTO v článku!

Reeves predpokladá, že objavil známky po dvoch vstupných portáloch – pôvodne mohli smerovať až k Nefertiti, pôvodnej majiteľke hrobky. Hrobka Tutanchamona je podľa jeho slov umiestnená napravo od vstupnej šachty, čo je oveľa typickejšie pre egyptské kráľovné, než kráľov.

Stratená matka Tutanchamona

Malá veľkosť Tutanchamonovej pohrebnej komory vzhľadom na jeho postavenie v egyptskej histórii archeológov dlho miatla, Reeves preto uvažuje, že mohla byť postavená ako doplnková k už existujúcemu hrobu matky. Tutanchamon, o ktorom sa špekuluje, že mohol byť synom Nefertiti, totiž odpočíval v hrobke, ktorá má len veľkosť predizby, uvádza Daily Mail.

Tutanchamonova lebka
Zobraziť galériu (2)
Tutanchamonova lebka

„Nebolo by prekvapujúce, keby hrobka mala ešte ďalšie miestnosti... Bol by som však veľmi prekvapený, keby bola hrobka postavená k pôvodnému Nefertitinmu hrobu. Je totiž vysoko pravdepodobné, že zomrela ešte počas vlády svojho manžela. Očakával by som, že bude pochovaná niekde v Západnom údolí, nie v Údolí kráľov, komentoval teóriu egyptológ Joyce Tyldesley z Manchesterskej univerzity.

Krásna Nefertiti bola kráľovnou Egypta a manželkou faraóna Achnatona počas 14. storočia pred Kristom. Spolu s manželom založila v Egypte kult jediného boha Atona, boha slnka a po manželovej smrti mohla mať dokonca právomoci faraóna. Jej smrť a miesto odpočinku však dodnes ostávajú záhadou a pre Egypťanov je Nefertiti národným symbolom krásy a kultúrneho dedičstva.

Viac o téme: NefertitiNicholas ReevesTutanchamon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu