Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Akčná babička zničila slávnu fresku Krista: Reštaurovala ju na vlastnú päsť!

Samotná freska nemá nijako vysokú cenu, ale pre miestnych obyvateľov má veľkú duchovnú hodnotu Zobraziť galériu (2)
Samotná freska nemá nijako vysokú cenu, ale pre miestnych obyvateľov má veľkú duchovnú hodnotu (Zdroj: ČTK)

ZARAGOZA - Postaršia veriaca šokovala španielskych kultúrnych činiteľov, keď sa na vlastnú päsť chopila reštaurátorského štetca, aby "opravila" fresku Ježiša Krista. Maľba Ecce Homo (Ajhľa, človek) od Eliasa Garcíu Martineza bola pýchou kostola neďaleko Zaragozy po viac ako sto rokov, napísal spravodajský server BBC News.

Žene, ktorej už je cez 80 rokov, vadilo, ako sa nástenná maľba kvôli vlhkosti ničí, a preto sa rozhodla ju sama opraviť. Mala vraj len tie najlepšie úmysly, ale jemné ťahy Martínezovho štetca zaplácala vrstvami farby a kedysi dôstojný portrét Krista teraz niekomu môže pripomínať obrázok veľmi vlasatej opice.

Zničená freska Ježiša Krista
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ČTK)

Autorke premaľby, ktorej meno správa neuvádza, zrejme potom došlo, že precenila svoje sily, a sama kontaktovala mestského poradcu pre kultúrne záležitosti. V kostole sa majú čoskoro stretnúť odborníci a historici, aby sa dohodli, ako postupovať.

Samotná freska nemá nijako vysokú cenu, ale pre miestnych obyvateľov má veľkú duchovnú hodnotu. Iróniou je, že amatérska reštaurátorka sa pustila do diela práve v čase, keď miestny úrad pre ochranu pamiatok dostal finančný dar od vnučky maliara, s ktorého pomocou sa chystal fresku odborne opraviť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu