Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Americké sankcie môžu prekaziť dialóg o Iráne či Sýrii

Alexander Lukaševič
Alexander Lukaševič (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Aktuálne rozšírenie amerických sankcií voči Rusku môže brániť bilaterálnej spolupráci v otázkach, ako sú iránsky jadrový program či kríza v Sýrii, pričom Moskva ich nenechá bez odpovede. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Kroky podniknuté Spojenými štátmi spochybňujú vyhliadky bilaterálnej spolupráce pri riešení situácie okolo iránskeho jadrového programu, sýrskej krízy i iných akútnych medzinárodných problémov," povedal hovorca ruského rezortu diplomacie Alexander Lukaševič, ktorého citovala agentúra Reuters.

"V snahe ukončiť uplynulý rok vo vysoko protiruskej nálade prišiel Washington s novou vlnou sankcií zameraných voči našim občanom a organizáciám," povedal hovorca pre agentúru TASS.

"Washington to mohol vidieť už v minulosti, takéto nepriateľské kroky neponecháme bez odpovede," dodal Lukaševič.

Spojené štáty uvalili v pondelok sankcie na štyroch ruských občanov na základe zákona zameraného proti ruským porušovateľom ľudských práv. Medzi štyrmi mužmi sa nachádzajú premiér a ďalší vysokopostavený predstaviteľ ruskej Čečenskej republiky.

Sankcie sú uvalené na základe zákona pomenovaného po ruskom právnikovi Sergejovi Magnickom. Na "Magnického zozname" americkej vlády sa v súčasnosti nachádza 34 Rusov. Tento krok je najnovším prejavom zhoršujúcich sa vzťahov Washingtonu s Moskvou. V posledných mesiacoch čelí Rusko tvrdým americkým ekonomickým sankciám za to, že zasahuje do situácie na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu