Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Podpaľačstvo, zbrane, drogy: Muž, pracujúci pre piťovcov, dostal 4 roky v najmiernejšej base!

Zdenko Soldán na súde Zobraziť galériu (7)
Zdenko Soldán na súde (Zdroj: Jan Zemiar)

PEZINOK - Zdenko Soldán (34) prezývaný Sypač sa pred súdom priznal ku skutkom, ktoré mu pripisuje obžaloba. Zapálil stravovaciu prevádzku, zapojil sa do bitky, našli mu zbrane aj drogy. Pôsobil pre skupinu piťovcov v oblasti Stupavy. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú mu súd v Pezinku včera schválil. Odsedí si štyri roky.

Soldána zadržala polícia vo februári tohto roku, nie v roku 2011 počas veľkého záťahu na údajných piťovcov. Jeho prípad súdy riešili samostatne.

Včera dostal štyri roky vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Špecializovaný trestný súd mu schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Proti verdiktu sa už nemôže odvolať. Soldán sa pred súdom priznal ku skutkom, ktoré mu obžaloba pripisuje.

Zdenko Soldán spáchal zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny

Zdenka Soldána uznal súd vinným, že bol činný pre skupinu piťovcov, ktorá pôsobila prevažne na území Bratislavského a Trnavského kraja. Podľa uzavretej dohody o vine a treste v štruktúre skupiny bola najvyššia osoba, ktorá koordinovala a usmerňovala podriadených. Tí plnili pokyny a mesačne odovzdávali časť peňazí, ktoré získali páchaním rôznej trestnej činnosti na území spomínaných krajov. Obchodovali s omamnými a psychotropnými látkami, zaoberali sa vyberaním poplatkov za ochranu, tzv. výpalného, zabezpečovali zbrane a nástražné výbušné systémy. Získavali peniaze od osôb, ktoré boli v organizačnej skupine podriadené a ktoré v rámci teritoriálneho rozdelenia mali od svojich nadriadených povolenie páchať rôznu trestnú činnosť pod označením piťovci. Zdenko Soldán podľa znenia dohody o vine a treste, ktorú súd schválil, sa podieľal na páchaní trestnej činnosti v Stupave a okolí na základe požiadaviek nadriadených. Týkalo sa to aj vynucovania platieb a to tak, že peniaze postupovali od nižšie postavených členov k vyššie postaveným, až k najvyššie postaveným v rámci piťovcov. Tieto peniaze používali členovia skupiny čiastočne pre vlastnú potrebu a tiež na zabezpečovanie rôznych prostriedkov na páchanie ďalšej trestnej činnosti.

Podpaľačstvo, zbrane, drogy: Muž,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Prečin poškodzovania cudzej veci

Podľa sudcom prečítanej dohody o vine a treste Soldána oslovil ďalší člen skupiny piťovcov  a poveril ho, aby podpálil reštauračnú prevádzku v Stupave. Cieľom bolo, aby majitelia mesačne platili za ochranu, išlo o tzv. výpalné. Obvinený hodil do prevádzky fľašu s horľavou látkou, čím vznikol požiar. Spôsobil škodu vo výške takmer 3300 eur.

Prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami

Ďalej podľa uzavretej dohody o vine treste si Soldán neoprávnene zabezpečil samonabíjaciu pištoľ. Pri jeho zadržaní vo februári 2013 mu zbraň vypadla z puzdra pripevneného na opasok.

Zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami

Podľa dohody si ďalej Soldán neoprávnene zabezpečil jednu hlaveň, hlaveň  bez výrobného čísla, záver dlhej palnej zbrane a 52 kusov nábojov rôzneho kalibru, ktoré mal u seba v rodinnom dome v obci Zohor. Tie mu rovnako našli pri domovej prehliadke. 

Podpaľačstvo, zbrane, drogy: Muž,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov ich držania a obchodovania s nimi

Soldán si neoprávnene  zabezpečil a prechovával psychotropnú látku metamfetamín, ktorú  rovnako našli počas domovej prehliadky. Našli aj zatavenú zrezanú injekčnú striekačku, posudkom zistili, že ide o metamfetamín s hmotnosťou 979miligramov. Toto množstvo  zodpovedá minimálne 17-tim obvyklým jednorazovým dávkam drogy. Zo sterov jeho rúk zistili prítomnosť metamfetamínu a heroínu.

Prečin výtržníctva

Na súde včera odznelo aj to, že potom, ako mal Soldán slovný konflikt v reštaurácii v Stupave,  pred vchodom do nej, aj s účasťou iných mužov, kopal do poškodených. Pritom kričali či nevedia, kto je ich šéf. Potom nastúpili do pristavených vozidiel a spoločne z miesta odišli.

Súd vyniesol rozsudok

Po vymenovaní všetkých skutkov odznel z úst sudcu rozsudok, ktorý potvrdzuje, že Zdenko Soldán spáchal zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečin poškodzovania cudzej veci, prečin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov ich držania a obchodovania s nimi a prečin výtržníctva.

Sudca ho za to odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 4 rokov.  Na výkon trestu odňatia slobody ho zaradil do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom  stráženia.

V závere mu sudca uložil aj trest prepadnutia veci podomácky upravenej hlavne strelnej zbrane a nábojov. Súd mu uložil povinnosť nahradiť poškodenej poisťovni škodu vo výške takmer 3300 eur.

Polícia v novembri 2011 urobila záťah na údajných piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky sa vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák, alias Piťo, a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Ondrejčáka, sú vo väzbe.

Podpaľačstvo, zbrane, drogy: Muž,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podpaľačstvo, zbrane, drogy: Muž,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu