Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúca spoveď, ako mali piťovci ovládnuť obchod s drogami: Teror a spolupráca s políciou!

Miroslav Abrahám, alias Floxňa Zobraziť galériu (4)
Miroslav Abrahám, alias Floxňa

PEZINOK – Po tom, čo korunný svedok v kauze piťovcov otvorene prehovoril na súde o šéfovi gangu, porozprával aj ďalšie šokujúce detaily o tom, ako mala skupina fungovať. Aké praktiky mali piťovci na svedomí a ako ovládli obchod s drogami na západnom Slovensku. Z niektorých slov doslova mrazí.

Na špecializovanom trestnom súde v Pezinku prebieha v týchto dňoch intenzívne vypočúvanie obžalovaných v prípade známej kauzy zločineckej skupiny piťovcov. Ku slovu sa dostal aj chránený svedok Viktor Maceják, ktorý vypovedal cez telemost. Natrel celú údajnú mafiánsku skupinu. Za jej vodcu označil Juraja Ondrejčáka, teda Piťa. Macejákovo pôsobenie v tomto spoločenstve sa však spájalo predovšetkým s Miroslavom Abrahámom alias Floxňom, ktorého označujú aj ako malého bossa v Bratislave. „Preslávil sa“ najmä predajom drog a agresívnym správaním.

Genéza Macejákovho pôsobenia v zločineckej skupine piťovci

Meno Viktora Macejáka sa s piťovcami spája od roku 2006, keď začal pracovať pre Miroslava Abraháma, ktorému robil ochranku a šoféra. Ako uviedol: „Pre skupinu som začal pracovať niekedy v roku 2006. Vtedy som robil biletára v istom klube Medúza, oproti ktorému bol klub Havana. Tam som spoznal Igora Dvorského, ktorý ma zoznámil s Miroslavom Abrahámom, tomu som neskôr robil šoféra a ochrankára.“ Pred súdom ďalej bez okolkov opisoval ako fungovala hierarchia v ich spoločenstve. Ako dokonale zohratá partia pracovala na páchaní rôznej trestnej činnosti. Korunný svedok pôsobil najmä pre Miroslava Abraháma, o svojich skúsenostiach, povinnostiach, ale aj zážitkoch s ním rozprával bez prestania približne hodinu. 

Podľa Macejáka, Miroslav Abrahám o sebe tvrdil, že bol pravou rukou Juraja Ondrejčáka, teda Piťa. „Strážil som ho a v tom čase som ho bral ako svojho šéfa. Počas troch rokov, čo som pôsobil pri Mirovi sa pri ňom vystriedalo mnoho ľudí, ako napr. Šalaga, či Baričiak. Počas tohto pôsobenia som spoznal ako táto skupina funguje. Najčastejšia zárobková činnosť tejto skupiny bolo predaj drog, ktorou sa osobne Miroslav Abrahám veľmi rád a veľmi často zapodieval.“

Piťovi včera veľmi do
Zobraziť galériu (4)

Dôležitá práca: Výber výpalného a predaj drog

Svedok vo svojej výpovedi na súde uviedol: „Bol som poverený rôznymi funkciami, ako napr. výber výpalného, ktorý bol za predaj drog pre Mira. Ten sám osobne tvrdil, že len on má povolenie od Juraja v tejto skupine predávať drogy. Miro sám stanovil čiastku za predaj drog v Bratislave, pričom mal pod sebou rôznych ľudí. Pôsobil v Bratislave,  Devínskej Novej Vsi,  Piešťanoch, Trnave a Nitre. Teoreticky sa vopchal všade tam, kde sa dalo, odkiaľ mohol získať peniaze aj z inej trestnej činnosti, nielen z predaja drog.“

Chránený svedok Viktor Maceják sa na súde horlivo rozrečnil: „Od Mira som dostal na starosť spravovať niektorých ľudí, ako napr. dílerov, ktorí pre neho predávali. Títo ľudia platili od neho osobne stanovenú čiastku piťovcom za ochranu.“ Podľa svedka bolo ďalším Abrahámovým pravidlom, že ľudia, ktorí predávali pod značkou piťovci a za ochranu si platili, mali týmto zabezpečené to, že ak vznikol nejaký problém, „ochrancovia“ museli tento problém riešiť. „Viackrát sme spolu s Mirom chodili k týmto dílerom, vykopávali sme im dvere a navštevovali rôzne byty. Bili sme ich za to, že nepredávajú drogy pre Abraháma a mali sme ich takto prinútiť, aby drogy predávali pod hlavičkou piťovcov. Osobne Matej Baričiak nosil týmto ľuďom drogy, pri odovzdaniach drog som bol aj ja osobne. Čiastka za pervitín bola 1000 korún za kubík,“ uviedol na súde Maceják.

Podľa neho mali tzv. ochranné telefóny, ktoré fungovali iba na to, aby sa starali o svojich dílerov. Svedok priznáva: „To, že pervitín pochádza od Abraháma, mi viackrát potvrdil aj Bari. Moje pôsobenie u neho sa týkalo viac-menej len drog.“ Maceják uviedol, že peniaze, ktoré mal z výpalného, z tzv. ochrany dílerov, odovzdával Abrahámovi. Bolo to okolo 75-tisíc korún mesačne. Miroslav dával tieto peniaze vždy piateho dňa v mesiaci Jurajovi Ondrejčákovi, ktorý to, podľa svedka, od neho každý mesiac vyžadoval. Brať peniaze od ľudí, ktorí mohli predávať drogy pod značkou piťovcov s tým, že sa im do predaja iné konkurenčné skupiny nebudú miešať. Podľa svedka, drogy mali od Albáncov, predovšetkým kokaín. Skupina predávala aj marihuana a pervitín, no to boli, podľa Macejáka, vedľajšie zárobkové činnosti.

Piťovi včera veľmi do
Zobraziť galériu (4)

Agresívny malý boss v Bratislave

Ako korunný svedok uviedol: „Našou úlohou bolo chrániť Miroslava Abraháma. Tento človek však viackrát vyvolával konflikty, bol agresívny k ľuďom, prezentoval sa po meste, navštevoval feťácke akcie. Vadilo mu, že ľudia nosia maskáče, lebo maskáče môžu nosiť  iba piťovci. Keď sme prišli na diskotéku, museli sme na seba upozorniť, že prišli chlapci z Bratislavy – piťovci, že sme mafiáni. Pod vyhrážkami, že či chcú ďalej fungovať, nám hrali piesne, aké sme chceli.“

Na začiatku sa, podľa Macejákových slov, Miro Abrahám vyvážal v BMW X5, potom si kúpil Mercedes „G“ čiernej farby. „Boli sme informovaní so strany polície. Miro mal informácie o tom, kde a aká akcia sa deje, nakoľko Matej Baričiak, bývalý policajt, mal rôzne kontakty. Miro mal čísla na policajtov, s ktorými sa občas stretával,“ dodáva.

Žili z trestnej činnosti

Svedol ďalej priznáva: „Dá sa povedať, že počas môjho pôsobenia pri Mirovi, tak isto Dvorský a ja sme sa aktívne zapájali do jeho obchodov a samozrejme sme z toho mali aj nejaký finančný podiel, preto to, že sa pácha trestná činnosť, sme nehlásili na políciu. Sami sme z nej žili.“

Odchod z gangu nie je jednoduchý

Niekedy v roku 2009 sa Viktor Maceják rozhodol, že chce od Miroslava Abraháma odísť. Prekážalo mu jeho agresívne a ponižujúce správanie: „Jemu išlo viac-menej o to, aby sa prezentoval, robil zle každú jednu diskotéku, na ktorej som s ním bol. Stále sa musel niekto biť.“ Podľa Macejáka, Abrahám vyvolával konflikty s vetami: „Vieš, kto ja som?“ Ako ďalej povedal: „Chválil sa tým, ako robil rôzne skutky, chváli sa tým ako mali údajne nejakého feťáka priklincovať na strom, lebo nechcel pre nich predávať drogy. Chválil sa tým, že dopichal nejakých psov a nejakých ľudí a stále dokola to rozprával.“ Ako svedok uviedol, Abrahám mal potrebu každého presvedčiť, že on osobne je číslo jeden. „Chcel som od neho odísť, lebo ma nebavilo to jeho večné ponižovanie, večné vyčkávanie na neho, pretože bol s frajerkami a nebavilo ma čakať, kde sa s ktorou vyspí. Povedal som mu, že chcem od neho odísť, no on uviedol, že ma zničí, že z tejto skupiny sa len tak nevystupuje.“

Maceják tento svoj zámer povedal Adamovi Štefunkovi, ktorý v tom čase pre Abraháma predával kokaín. Spojili sa a vybrali sa osloviť Juraja Ondrejčáka osobne, aby povolil ich odchod od Miroslava Abraháma. „Miro v tom čase vyhlási, že keď od neho Štefunko odíde, dá ho zavrieť, tak sa aj stalo. Štefunko mi povedal, že to bolo veľmi záhadné, pretože policajti vedeli presne nájsť, kde mal skryté drogy, o čom vedel iba Miro.“ dodal svedok.

Piťovi včera veľmi do
Zobraziť galériu (4)

Piťo sa o svojich príkladne staral

V tom čase Miroslav Abrahám spravoval podniky v Nitre, Trnave, Piešťanoch, teda bral tzv. výpalné. Na Macejákov odchod od Abraháma súhlas Ondrejčák udelil. „Ja som sa o Trnavu nikdy nepokúšal, čo si Miro myslel a za to ma nenávidel. Potom ma zavolal Juro a povedal, že ja budem spravovať Trnavu, lebo som jediný človek, ktorému verí. A tak sa aj stalo. Nasadol do auta a šiel do Trnavy. Tam sa stretol s ľuďmi, od ktorých žiadal zoznam trnavských podnikov, ktoré platia piťovcom a povedal, že 50 percent z týchto peňazí ostane im a 50 percent odovzdajú mne a ja následne Jurovi, ako podiel, že títo ľudia fungujú v skupine piťovci. Išlo o tzv. výpalné. Tieto peniaze som mal nosiť iba ja. Od roku 2009 až do môjho zadržania som každý mesiac nosil peniaze z Trnavy Jurovi. Bolo to okolo 2,5 tisíc až 3 tisíc eur mesačne,“ uviedol svedok na súde a dodal, že  tieto peniaze Ondrejčák žiadal nosiť vždy zamenené, aby sa mu nepodstrčili peniaze, ktoré by boli označené políciou. „Keď som odišiel od Mira, Juro mi osobne oznámil podmienky piťovcov, že každý mesiac sa jemu odovzdáva 50 percent z výpalného a 30 percent z každej jednorazovej čiastky.“

Pod údajnou zločineckou skupinou sa trasie stolička

Prokurátor v auguste predniesol obžalobu na údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov.

Polícia po akcii v polovici novembra 2011 obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky sa vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Ondrejčáka, sú vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu