Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvý úspech Piťa na súde: Svedka dostal do úzkych, stratil reč!

Peter Feranec a Juraj Ondrejčák Zobraziť galériu (3)
Peter Feranec a Juraj Ondrejčák (Zdroj: Foto: topky.sk)

PEZINOK – Súdny proces s obávanými mužmi podsvetia údajnými piťovcami stále prebieha. Pred senátom sa strieda jeden svedok za druhým. Včera bol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku predvolaný Peter Feranec (34), ktorý pôsobil pod údajným členom skupiny Adamom Štefunkom. Ten mal mať na starosti Trnavu a mal byť „spojkou s Bratislavou“. Svedok pracoval ako ochrankár, plnil rozkazy a zhromažďoval peniaze z výpalného. Piťo mu však pred súdom doslova zobral vietor z plachiet.

Na súde svedok Peter Feranec hneď v úvode svojej výpovede vyhlásil, že obžalovaného Juraja Ondrejčáka nepozná. Ďalej hovoril o svojich skúsenostiach a práci, ktorú odvádzal pre údajných piťovcov. So samotným údajným bossom Piťom sa však nikdy nestretol.

„Prvýkrát som sa stretol s označením piťovci, keď som robil vyhadzovača v jednom podniku v Hlohovci. Bolo to asi v roku 2007 alebo 2008. Bolo mi povedané, že pracujeme ako vyhadzovači pre piťovcov. Nikto mi nič bližšie neozrejmil, no vedel som, že je to skupina, ktorá pôsobí v regiónoch Trnavy, Hlohovca a Bratislavy,“ konštatoval predvolaný svedok.

K úlohám, ktoré mali plniť, ako na súde uviedol, bolo nosiť oblečenie v maskáčových farbách príslušnej značky a tí, ktorí mali zbrojný preukaz, mali povinnosť nosiť aj zbraň. Okrem toho, že svedok pôsobil ako vyhadzovač, mesačne odovzdával získané peniaze z výpalného. Z Hlohovca, Trnavy a Piešťan to dokopy mesačne predstavovalo sumu, ako Feranec sám uviedlo, 2000 eur. Ďalšou podmienkou podľa neho bolo, že peniaze museli ísť do Bratislavy zamenené, aby so nestalo, že by boli označené policajtmi. Ako už niekoľko svedkov pred ním povedalo, aj Feranec potvrdil, že peniaze museli odovzdávať piateho dňa v mesiaci.

Prvý úspech Piťa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

„Boli ste svedkom nejakého môjho protiprávneho alebo nelegálneho konania?“ znela prvá otázka obžalovaného Ondrejčáka alias Piťa na svedka po tom, čo ho vypočul žalobca. „Nie,“ jednoznačne odpovedal predvolaný svedok. „Boli ste pri tom, kedy som ja kázal niečo niekomu?“ bola druhá Piťova otázka a odpoveď znova negatívna.

Na základe Ondrejčákových otázok sa prítomní v súdnej sieni dozvedeli, že svedok Feranec bol na jar v roku 2012 na päť mesiacov vzatý do väzby. Obvinili ho z podpálenie podniku Jašter v Hlohovci a z vyberania peňazí. Zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny obvinený, ako sám uviedol, nebol.

„Boli za vami vo väzbe aj policajti?“ zaujímalo Piťa. Svedok odpovedal, že áno. Na otázku koľkokrát, už presnú odpoveď neuviedol. „Bolo to v prítomnosti vášho právnika?“ pokračoval Ondrejčák a opäť sa dozvedel negatívnu odpoveď. Po správne položených a dobre premyslených Piťových otázkach, sa prítomní na súde od svedka dozvedeli, že podpálenie podniku Jašter si dal objednať istý Krajčovič, ktorý mu za to zaplatil. Ako sa svedok na súde priznal, peniaze za tento čin dal objednávateľ priamo do ruky jemu v kancelárii. Takto získané peniaze si potom so Štefunkom mali rozdeliť napoly. Na otázku, či svedok odviedol 30 percent z tejto sumy niekomu nadriadenému, údajnému šéfovi skupiny, svedok povedal, že nie.

„Čo s tým teda majú, prosím vás pekne, nejakí údajní piťovci?“ opýtal sa Ondrejčák, no po otázke nastalo dlhé ticho, odpoveď nakoniec predsa prišla: „Netvrdím, že majú, hovorím iba, čo sa stalo,“ konštatoval svedok.

Piťo pred svedkom zhrnul, čo sa od neho dozvedel: „Tak teda, objednal si to Krajčovič, bývalý policajt a vykonali ste to vy, bývalý príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže.“ Svedok sa ale bránil a povedal, že všetko urobil na Štefunkovo nariadenie.

„Čo s tým majú nejakí údajní piťovci?“ ešte raz sa Ondrejčák naliehavo opýtal, no teraz sa nedočkal žiadnej odpovede.

Ako posledné, čo Piťa zaujímalo bolo, aby svedok uviedol, akým spôsobom mu podnikatelia odovzdávali peniaze, či to bolo pod hrozbou vyhrážok alebo na nejaký nátlak: „Nie, bolo to viac-menej na kamarátskych vzťahoch,“ znela odpoveď prítomného svedka.

Prvý úspech Piťa na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Obžaloba sa týka 17tich údajných členov skupiny piťovci za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Pojednávania sú na súde s údajnou zločineckou skupinou piťovci naplánované na celý november.

Vo väzbe sú niektorí údajní členovia od novembra 2011, keď prebehla rozsiahla policajná akcia, pri ktorej sa kukláči vrtuľníkom zlanili do domu údajného bossa skupiny Juraja Ondrejčáka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu