Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štrajky pokračujú aj dnes: V Trenčíne gymnázium aj zdravotnícka škola

Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla na protestnom zhromaždení 3. decembra 2012  v centre Trenčína.
Asi tisícka študentov stredných škôl sa stretla na protestnom zhromaždení 3. decembra 2012 v centre Trenčína. (Zdroj: TASR)

TRENČÍN – V Trenčíne dnes štrajkujú dve stredné školy. Doma ostali študenti Gymnázia Ľudovíta Štúra i Strednej zdravotníckej školy Jozefa Braneckého. Ostrý štrajk má trvať deň, následne má v stredu pokračovať na ďalších školách.

Podľa vyhlásenia pedagógov gymnázia štrajkom vyjadrujú svoj nesúhlas s prerušením neobmedzeného štrajku, pretože vláda nesplnila požiadavky zástupcov odborového zväzu školstva.

„Od 3. decembra sme v štrajkovej pohotovosti, pripravení pokračovať v neobmedzenom štrajku. Vyzývame zástupcov odborového zväzu školstva, aby presadzoval požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov podľa pôvodného memoranda,“ uvádza sa vo vyhlásení na internetovej stránke školy. Učitelia taktiež žiadajú odborový zväz školstva, aby zverejnil doterajšie výsledky rokovania s vládou a aby okamžite začal komunikovať s príslušnými odborovými organizáciami, ktoré sa do štrajku zapojili. Rovnaké požiadavky má aj zdravotnícka škola.

Iveta Majerová z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku má informácie iba o štrajku na trenčianskom gymnáziu. „Ďalšie štrajky v Trenčíne neevidujeme,“ povedala.

Svoju podporu štrajkujúcim zamestnancom škôl v pondelok vyjadrilo na Mierovom námestí v Trenčíne viac ako 1 000 študentov stredných škôl. Zároveň poukázali aj na celkovú zlú situáciu v školstve. Protest zorganizovali študenti z Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne, Obchodnej akadémie Milana Hodžu, pridali sa k nim aj študenti z Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého.

V Spojenej školeTilgnerova vstúpila do štrajku vyše polovica zamestnancov

Na vyučovanie v Spojenej škole na Tilgnerovej ulici v Bratislave, ktorá sa dnes zapojila do štafetového štrajku, prišlo 82 žiakov z celkového počtu 1007. Štrajkuje 64 percent zamestnancov školy.

Ako oznámila v pondelok rodičom riaditeľka školy Alena Turčanová, škola zabezpečila náhradné činnosti pre žiakov, ktorí nemôžu ostať doma. "Žiadne negatívne reakcie zo strany rodičov v súvislosti so štrajkom sme nezaznamenali," uviedla Turčanová. "Naopak, niektorí rodičia, ktorí doviedli deti do školy, sa ešte ospravedlňovali, že si nezabezpečili pre ne opateru."

V rámci štafetového štrajku sa okrem školy na Tilgnerovej ulici dnes v Bratislave neučí ani v Spojenej škole Novohradská, zatvorená zostáva aj ZŠ Karloveská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu