Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Barak varuje: Nálety na Gazu je možné kedykoľvek obnoviť

(Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Ehud Barak vo štvrtok varoval, že armáda je pripravená kedykoľvek obnoviť útoky v Pásme Gazy, ak by čerstvé prímerie s Palestínčanmi nevydržalo.

Ako uviedol v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas, prímerie môže trvať "deväť dní, deväť týždňov alebo dlhšie", ale ak nakoniec zlyhá, Izraelčania "budú vedieť, čo robiť". Možnosť obnovenia vojenskej aktivity sa podľa neho vzťahuje na prípady "streľby alebo provokácií", palestínske skupiny však dohodu sprostredkovanú Egyptom zatiaľ dodržiavajú.

Prímerie medzi Izraelom a Pásmom Gazy začalo platiť v stredu o 21. hodine miestneho času (20:00 SEČ). Osem dní trvajúce izraelské nálety a raketové útoky palestínskych militantov si dovtedy vyžiadali životy 163 Palestínčanov a piatich Izraelčanov.

Židovský štát ešte začiatkom týždňa hrozil rozsiahlou pozemnou ofenzívou, napriek mobilizácii desiatok tisíc záložníkov však vláda od svojho zámeru upustila, čo Barak vo štvrtok obhajoval tvrdením, že v prípade takejto operácie by Izraelčania možno museli v Gaze "zostať roky".

Izrael stiahol svojich vojakov a osadníkov z Pásma Gazy v roku 2005 po 38-ročnej okupácii. V roku 2007 nad územím prevzalo kontrolu militantné hnutie Hamás a na prelome rokov 2008 a 2009 nasledovala 22 dní trvajúca izraelská ofenzíva, ktorá si vyžiadala životy vyše 1300 Palestínčanov. Barak vo štvrtok vyjadril názor, že zosadenie vlády Hamásu by si vyžadovalo úplne obnovenie okupácie, čo však nepovažuje za "najinteligentnejšie" riešenie.

Minister zároveň upozornil, že terajšie prímerie nie je skutočnou dohodou, ale iba "nepodpísaným papierom". Izrael totiž považuje Hamás za teroristickú organizáciu a odmieta s ním nadväzovať akékoľvek priame kontakty.

Izrael a Hamás po niekoľkých dňoch rokovaní s egyptskými sprostredkovateľmi pristúpili na dohodu zaväzujúcu obe strany k zastaveniu "všetkých aktov nepriateľstva". V prípade dodržiavania by mal Izrael navyše v priebehu 24 hodín prijať opatrenia, ktoré povedú k otvoreniu hraníc územia a obnoveniu pohybu osôb a tovaru. Podľa pôvodných informácií pritom židovský štát s uvoľnením blokády Pásma Gazy nesúhlasil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu