Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Palestínčania oslavujú prímerie s Izraelom ako víťazstvo

Palestínčania vnímajú úspech ako víťazstvo Zobraziť galériu (7)
Palestínčania vnímajú úspech ako víťazstvo "odboja"

GAZA - Palestínčania v Pásme Gazy, ktoré bolo v uplynulých dňoch terčom útokov izraelského letectva, po vyhlásení prímeria v stredu večer vyšli do ulíc, kde ho oslavujú ako víťazstvo nad židovským štátom. Oslavná streľba, trúbenie klaksónov a pokriky sa začali ozývať krátko po 21. hodine miestneho času (20:00 SEČ), keď dohoda sprostredkovaná Egyptom oficiálne vstúpila do platnosti.

Útoky z oboch strán však údajne pokračovali až do poslednej chvíle a napriek prímeriu ponad Gazu stále prelietavali izraelské bezposádkové lietadlá.

Izrael a palestínske hnutie Hamás, ktoré Pásmo Gazy kontroluje, po niekoľkých dňoch rokovaní s egyptskými sprostredkovateľmi pristúpili na dohodu zaväzujúcu obe strany k zastaveniu "všetkých aktov nepriateľstva". V prípade dodržiavania by mal Izrael navyše v priebehu 24 hodín prijať opatrenia, ktoré povedú k otvoreniu hraníc územia a obnoveniu pohybu osôb a tovaru.

Podľa pôvodných informácií pritom židovský štát s uvoľnením blokády Pásma Gazy nesúhlasil. Palestínčania úspech vnímajú ako víťazstvo "odboja" a medzi oslavujúcimi sa objavili aj príslušníci Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného krídla Hamásu, ktorých Gazania medzi sebou vítali ako hrdinov.

Kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyhlásila, že na základe "odporúčania" prezidenta USA Baracka Obamu sa rozhodol prijať návrh prímeria, čím chce vytvoriť "príležitosť pre stabilizáciu situácie a jej upokojenie". Netanjahu však upozornil, že Izrael je naďalej pripravený "podniknúť všetky potrebné kroky, aby ochránil svojich občanov".

Dosiahnutie prímeria krátko nato oznámili egyptský minister zahraničných vecí Muhammad Kámil Amrú a jeho americká rezortná partnerka Hillary Clintonová, ktorá v stredu v tejto veci pricestovala do Káhiry. Vodca Hamásu Chálid Mišál po začiatku platnosti prímeria vyhlásil, že Izrael "zlyhal vo všetkých jeho cieľoch" a okrem Egypta sa poďakoval aj Iránu, keďže podľa neho "zohral úlohu pri vyzbrojovaní" Palestínčanov počas konfliktu.

Izraelské nálety a útoky palestínskych militantov si od 14. novembra vyžiadali životy najmenej 148 Palestínčanov a piatich Izraelčanov. Stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu