Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Budúcnosť elektromobility prichádza zo Slovenska

Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia Zobraziť galériu (2)
Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia (Zdroj: Jozef Vydra )

BRATISLAVA - Vo štvrtok otvorili v Bratislave za účasti podpredsedu vlády SR a ministra vnútra Roberta Kaliňáka prvú stanicu v Európe na výmenu batérií pre elektrické dodávky do 3500 kg. Slovenský operátor GreenWay prichádza v rámci Európy s unikátnym riešením ekonomickej a ekologickej dopravy. Iniciátormi projektu sú Slováci, Juraj Ulehla a Peter Badík. Uvedomili si nutnosť správať sa ekologicky v doprave, ktorá sa významne podieľa na tvorbe CO₂.

„Pochopili sme, že samotná ekologickosť nestačí, preto má projekt GreenWay v prvom rade ekonomické opodstatnenie. Zníženie závislosti od producentov ropy a zníženie hluku sú len príjemné sekundárne efekty“, predstavil hlavnú myšlienku Juraj Ulehla.

Unikátna technológia komplexného využívania elektrododávok, výmenných staníc na baterky, IT technológie a ďalších oblastí je prvá v Európe a zároveň bola vyvinutá slovenskými a českými odborníkmi. Elektromobilita predstavuje obrovskú príležitosť i pre slovenské firmy, keďže HDP Slovenska „ťahá“ tandem automobilový a elektro priemysel. Cieľom projektu je ukázať verejnosti, že elektromobily majú obrovský potenciál a dokážu konkurovať bežným automobilom v ekonomike prevádzky, spoľahlivosti, komforte i jazdných vlastnostiach.

Napriek približne trojnásobne vyššej cene elektromobilu sú náklady na jazdu naopak výrazne nižšie. Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia a pri najazdení viac ako 70 000 kilometrov ročne vychádza v prospech elektromobilov. Riešenie je preto vhodné hlavne pre kuriérske, zásobovacie a špedičné spoločnosti. Elektrické dodávky na báze vozidiel Citroën Jumper s maximálnou rýchlosťou 130 km/h majú dojazd takmer 200 kilometrov, čo je dvojnásobok dnes bežného dojazdu elektrododávky.

GreenWay ich bude ponúkať v rámci komplexných služieb. Spoločnosti si prenájom auta, servisu, ale aj všetky energie predplatia formou mesačného paušálu a cena sa bude odvíjať od množstva najazdených kilometrov.

Na projekte spolupracuje množstvo slovenských firiem, ktoré dodávajú kompletnú IT inteligenciu a logistiku, energiu pre nabíjanie elektromobilov a vývoj staníc na výmenu batérií. Ich výmena trvá približne 7 minút – teda toľko, ako natankovanie plnej nádrže. Projekt GreenWay rieši dilemu čo skôr: sieť nabíjacích staníc, alebo elektromobily a rozvíja obe časti spoločne. Postupne sa pripravuje výstavba ďalších výmenných staníc, k dispozícii budú stabilné, ľahko demontovateľné aj mobilné verzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu