Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zo smrti Pavla Demitru (†36) a jeho spoluhráčov obvinili námestníka aeroliniek!

Vadim Timofejev Zobraziť galériu (5)
Vadim Timofejev (Zdroj: altaypost.ru)

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia vlaňajšej leteckej katastrofy pri Jaroslavli po roku obvinili člena vedenia niekdajších aeroliniek, ktorej patrilo lietadlo smrti Jak-42. Bývalému námestníkovi riaditeľa Jak-servis Vadimovi Timofejevovi teraz hrozí až sedem rokov väzenia.

"Pri skúmaní všetkých okolností a faktov, ktoré predchádzali tragédii, vyšetrovatelia dospeli k zisteniu, že Timofejev nezákonne pripustil posádku k letu, s porušením pravidiel bezpečnosti letovej prevádzky. V čase katastrofy posádka nemala oprávnenie k samostatným letom," oznámil hovorca Federálneho vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin.

Podľa hovorcu vraj Timofejev zariadil na základe sfalšovaných dokumentov kapitánovu licenciu, zatiaľ čo druhý pilot ešte neukončil preškolenie na lietadlo Jak-42, a teda ani nemal príslušné oprávnenie. Obvinený, zodpovedajúci v aerolinkách za bezpečnosť a organizáciu letov, riadne nedohliadal na profesijnú prípravu posádky. Namiesto toho ju pravidelne zo školenia odvolával k letom, hoci si bol vedomý, že ešte nebola riadne vycvičená.

Školenie mala posádka absolvovať až v dobe medzi 5. a 17. septembrom minulého roka. Namiesto toho však 7. septembra nastúpila do kabíny lietadla Jak-42, ktoré malo prepraviť tím Jaroslavľu do Minska na prvý zápas v uplynulej sezóne kontinentálnej ligy (KHL). Lokomotiv po nešťastí odstúpil zo súťaže, teraz sa do KHL vracia.

"Za takýchto okolností Timofejev nemal právo zveriť posádke prepravu cestujúcich. Keby si svoje povinnosti plnil, nemuselo dôjsť ku katastrofe, ktorá stála životy 44 ľudí," uviedol Markin.

V prípade úrady zatiaľ vypočuli viac ako 200 svedkov a uskutočnili viac ako 120 súdnych expertíz. Vyšetrovací spis už má okolo 90 zväzkov. Onedlho sa má "prípad Timofejev" oddeliť od prípadu pilotov, ktorí pri katastrofe tiež zahynuli. Pád stroja prežil len palubný inžinier Alexander Sizov, ktorý sa však zrejme nenachádzal v pilotnej kabíne.

K leteckému nešťastiu v meste Jaroslavľ došlo pred rokom 7. septembra. V troskách lietadla zahynulo sedem členov posádky a 37 cestujúcich. Medzi nimi aj slovenská hokejová legenda Pavol Demitra a traja českí hokejisti - Jan Marek, Karel Rachůnek, Josef Vašíček. Nehodu prežil iba palubný inžinier Alexander Sizov.

Vyšetrovanie pod vedením medzištátneho leteckého výboru (MAK) skončilo vlani v novembri oznámením, že príčinou tragédie bolo mimovoľné brzdenie pilota pri štarte. Posádka vraj nebola dostatočne preškolená a jeden z pilotov bol pod vplyvom lieku, ktorý je s riadením lietadiel nezlučiteľný. Podľa správy ruskej prokuratúry chyboval aj letiskový personál.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu