Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Definitívna príčina pádu Demitrovho lietadla: Séria chýb personálu letiska a pilotov!

Vrak havarovaného Jaku-42
Vrak havarovaného Jaku-42 (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská prokuratúra vydala správu o previerke na letisku Tunošna v Jaroslavli, kde sa v septembri minulého roka zrútilo lietadlo Jak-42 s hokejistami miestneho hokejového klubu Lokomotiv.

 

Kontrolóri odhalili mnoho chýb počas prípravy na osudný štart i v režime práce celého letiska. Podľa predchádzajúcich expertíz bola však hlavným dôvodom tragédie chyba pilotov.

Pri štarte do Minska vlani začiatkom septembra sa na letisku Tunošna zrútilo dopravné lietadlo, na ktorého palube zahynulo 44 ľudí, väčšinou hokejisti Lokomotivu. Medzi mŕtvymi bol aj slovenský hokejista Pavol Demitra, či českí reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček. Tragédiu prežil len palubný inžinier Alexandr Sizov.

Podľa dnešnej správy prokuratúry sa zamestnanci letiska v kritický deň dopustili mnohých chýb. Pred štartom nezvážili batožinu hokejistov, a tak došlo k tomu, že celkové zaťaženie lietadla bolo o polovicu vyššie, ako vykazovali dokumenty.

Letisko okrem toho nemalo riadny prehľad o rozmiestnení lietadiel na ploche, chyby našli kontrolóri aj v režime práce letiskového lekárskeho strediska a v stave letiskovej plochy a štartovacej dráhy. Všetky zistené nedostatky boli podľa prokuratúry už odstránené a vinníkov potrestali.

Príčiny nešťastia vlani vyšetrovala komisia Medzištátneho leteckého výboru (MAK), ktorá koordinuje prevádzku vo vzdušnom priestore štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Hlavnou príčinou bolo podľa záverov MAK neodôvodnené brzdenie pilota pri štarte. Posádka vraj nebola dostatočne preškolená zo starších typov Jak-40 a jeden z pilotov bol pod vplyvom lieku, ktorý je s riadením lietadiel nezlučiteľný.

Závery MAK začiatkom tohto roku napadli na súde príbuzní členov posádky a poukázali na nedostatočnú kvalifikáciu kontrolórov. Podľa piatkových správ ruskej tlače moskovský súd odmietol žalobu prejednávať s odôvodnením, že MAK ako medzinárodná organizácia užíva práva imunity. "MAK užíva práva diplomatickej imunity, pretože je súčasťou medzivládnej zmluvy o civilnom letectve," uviedol moskovský súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu