Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dlhová kríza má byť iba zásterka, ako ukradnúť Grékom ropu!

Článok zverejnila agentúra AFP
Článok zverejnila agentúra AFP (Zdroj: americanfreepress.net)

ATÉNY - Na internete sa rozmohli konšpiračné teórie o pravom dôvode európskej ekonomickej krízy, ktoré svojím článkom podporil aj Pete Papaherakles. Grék, ktorý od roku 1986 žije v USA a pracuje pre agentúru AFP, tvrdí, že za všetkým stojí boj o ovládnutie obrovských zásob ropy a zemného plynu nachádzajúce sa tesne pri gréckom pobreží. Jeho domnienky však nikto oficiálne nepotvrdil.

"Po desiatky rokov bola starostlivo pod kobercom držaná znalosť existencie obrovského poľa ropy a zemného plynu vo východnom Stredomorí, v oblasti medzi ostrovami Kréta, Cyprus a Rhodos. Odhaduje sa, že môžu zásobovať Európu po 50 rokov a ich cena je odhadovaná na 9 až 12 biliónov dolárov," píše v článku Papaherakles, podľa ktorého veľký záujem o partnerstvo s Gréckom pri navŕtavaní týchto zdrojov prejavili Rusko, Nórsko aj ďalšie krajiny. Najpravdepodobnejším kandidátom na partnera v tomto podniku sa však v súčasnosti javí Izrael.

Keď sa novozvolený ruský prezident Vladimir Putin pokúsil navštíviť grécku horu Athos počas svätého týždňa ortodoxnej Veľkej noci, bolo mu odopreté vízum, s čím Kremeľ vyjadril silnú nespokojnosť. Grécko poskytlo výhovorku, že v tej dobe boli v krajine sviatky a nemohlo Putinovi zaručiť bezpečnosť.

Ortodoxné náboženstvo zaznamenáva v Rusku obrovský návrat, po 70 rokoch komunistického ateizmu. Putin bol aktívny pri obnove náboženských, kultúrnych a ekonomických vzťahov, ktoré spájajú východnú Európu. Mnohokrát sa pokúsil nadviazať užšie vzťahy s Gréckom. V krajine bola dokonca 26. marca spustená reklamná kampaň ruskej vlády, vyzývajúca občanov, aby kupovali viac gréckych produktov a jazdili do Grécka na dovolenku. Vzhľadom na to, že Rusko má 149 miliónov obyvateľov, v porovnaní s 9 miliónmi Grékov, mohlo by to mať kľúčový vplyv na grécku ekonomiku.

"Rusko tiež ponúklo Grécko núdzovo vyplatiť, pretože krajina upadá do pazúrov západných bánk. Putin ponúkol požičať Grécku minimálne 25 miliárd dolárov, za 1% úrok. Avšak Papandreova vláda si vybrala 148 miliárd dolárov od MMF a európskych bánk, za neskutočných 5,2% a úsporné opatrenia, ktoré s touto dohodou prišli," argumentuje Papaherakles.

Rusko bolo držané mimo aj pri ďalšom ropnom partnerstve s Gréckom. Od roku 1994 sa pracovalo na dohode, že Rusko vybuduje ropovod Burgas-Alexandroupolis, ktorý by priviedol ruskú ropu z Čierneho mora cez Bulharsko do prístavu Alexandroupolis na severe Grécka. Projekt sa však nikdy nezrealizoval.

Stále teda visí otáznik nad tým, prečo Grécko neprijalo núdzové vyplatenie ponúknuté Putinom, alebo ďalšie ponúknuté Čínou, ktoré by Grékom umožnilo udržať si svoju suverenitu a vyhnúť sa bolestiam, poníženiu a strate aktív, ktoré so sebou dlhová kríza priniesla.

Zlé jazyky tvrdia, že dôvodom prečo je Grécko na kolenách, nie sú prehnané odmeny úradníkov, zlá fiškálna politika, lenivosť a blahobyt občanov, daňové úniky či machinácie okolo rozpočtu, ktoré majú iba odviesť pozornosť od hlavného problému, a tým je mocenský boj o obrovské zásoby nielen ropy a zemného plynu, ale aj zlata a uránu.

Konšpirační teoretici zachádzajú ešte ďalej a hovoria, že týmito zásterkami umlčali okrem Grékov aj celú oblasť v susedstve Turecka, Sýrie, Libanonu, Izraela, a pravdepodobne aj Egypta a Líbye. Preto vlastne "vznikla Arabská jar".

V prípade Grécka nemá ísť iba o ropu a zemný plyn, ale aj zlato a urán

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu