Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pri Moskve má vyrásť najväčia ruská atrakcia za miliardy!

Kremeľ
Kremeľ

MOSKVA - Obísť celé Rusko na bicykli len za pár chvíľ nemá byť o šesť rokov obyčajná utópia, ale realita. Prezident Vladimir Putin už požehnal zámeru gubernátora Moskovskej oblasti vybudovať v okolí metropoly tematický park so zmenšenou podobou krajiny. Úrady si sľubujú, že "miniRusko" sa stane hlavnou atrakciou krajiny a každoročne priláka okolo desať miliónov turistov, štvornásobok návštevníkov petrohradskej Ermitáže či desaťnásobok návštevníkov Kremľa.

Obdobné miniparky existujú už napríklad vo Francúzsku, Španielsku alebo Číne, Brusel má "Mini-Europe" a Mariánske Lázne park Boheminium. Ale aj miniatúrne Rusko má byť obrovské. Prinajmenšom súdiac podľa predpokladaných nákladov vo výške 50 miliárd rubľov (asi 1,27 miliárd eur). Tie skutočné sa môžu vyšplhať ešte vyššie.

"Ide o celonárodný projekt v plnom zmysle slova. Na ploche takzvaného múzejného parku Rossija budú expozície všetkých regiónov krajiny," uviedol Putin na zasadaní Ruskej geografickej spoločnosti. "Bude možné sa tu zoznámiť s ich prírodou, tradíciami, kultúrnym dedičstvom, zhliadnuť zmenšené kópie unikátnych architektonických pamiatok," dodal.

Autor nápadu, gubernátor Sergej Šojgu, už len podotkol, že park má svojimi obrysmi kopírovať ruské hranice, čiže 17 miliónov kilometrov štvorcových sa má vtesnať na plochu približne 300 hektárov. Na ďalších 700 hektároch v susedstve sa budú nachádzať zábavné atrakcie, vrátane safari.

Pozemky už sľúbil darovať oligarcha Vasilij Anisimov, ktorý v okolí letiska Domodedovo vlastní asi 20 000 hektárov pôdy. Štát prispeje 15 miliardami, zvyšok majú uhradiť regióny. Súťaž na projekt by mohla byť vyhlásená začiatkom októbra a Šojgu už poprosil Putina, aby výberovej komisii predsedal.

Park, ležiaci asi 30 kilometrov od moskovskej okružnej diaľnice, sa má otvárať v roku 2018, podľa uštipačných komentátorov zrejme k ďalšiemu znovuzvoleniu staronového prezidenta. Vraj "Putinovo miniRusko" má byť obdobou inej prehliadky úspechov, moskovského výstaviska VDNCH z čias komunistického diktátora Josifa Stalina. Politológovia zase predpokladajú, že ide o Putinovo gesto voči gubernátorovi, ktorý sa ťažko zmieruje s postúpením časti svojho regiónu v prospech rozšírenia Moskvy. Tento ešte drahší projekt premiéra Dmitrija Medvedeva však Putinov súhlas doteraz nezískal.

Podľa hospodárskeho denníka Vedomosti bude "miniRusko" stáť ako najnovšia atómová ponorka Jurij Dolgorukij, alebo 500 kilometrov čínskej diaľnice, alebo viac ako polovicu nákladov na vyslanie amerického robotického vozidla Curiosity na Mars.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu