Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pravica sa rozhádala už aj v opozícii: KDH zablokovalo dohodu!

KDH nechce ustúpiť
KDH nechce ustúpiť

BRATISLAVA – Ani po dvoch hodinách sa opoziční predstavitelia nedohodli na personálnych otázkach, ako obsadiť vedenie parlamentu a výborov. Podľa našich informácii sa rokovanie vrátilo úplne na začiatok, keďže KDH trvá na niektorých požiadavkách a nemieni ustúpiť.

Podľa nášho zdroja blízkeho vedeniu parlamentu sa za okrúhlym stolom dohodli predstavitelia SDKÚ, MOST-HÍDu, Obyčajných ľudí aj SaS. Strany sa zhodli na podpredsedoch parlamentu ako aj obsadení niektorých výborov. Kameňom úrazu sa však stali výbory, v ktorých chcelo mať KDH predsedov výborov. Hnutie trvá na tom, že chce obsadiť kreslo šéfa hospodárskeho výboru a výboru na kontrolu SIS. V jednom prípade sa sporí s SaS a v druhom s SDKÚ. 

Ešte minulý týždeň sa hovorilo o tom, že KDH chce získať predsedov ústavnoprávneho, brannobezpečnostného a hospodárskeho výboru. Smer však ponúkol opozícii z tejto trojice len hospodársky výbor. SaS chce na túto funkciu nominovať súčasného ministra hospodárstva Juraja Miškova, kresťanskí demokrati zasa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Jána Hudackého.

Keďže KDH nezíska brannobezpečnostný výbor, chce obsadiť post šéfa výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS), nominantom hnutia je minister vnútra Daniel Lipšic. O tento výbor má záujem aj SDKÚ. Modrí chcú mať tiež predsedu výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Bugárovci sú presvedčení, že strana má odborníkov na väčšinu postov, napríklad Františka Šebeja, ktorý by mohol byť podpredsedom výboru pre zahraničie alebo Rudolfa Chmela do výboru pre ľudské práva. Zdôrazňujú však, že sa budú usilovať o dohodu s ostatnými opozičnými stranami.

Opozícii pripadne podľa návrhu Smeru hospodársky výbor, výbor pre pôdohospodárstvo, zahraničie, ľudské práva a menšiny a k tomu päť kontrolných výborov – pre nezlučiteľnosť funkcií, pre kontrolu vojenského spravodajstva, SIS, pre kontrolu činnosti a kontrolu rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu. Zvyšných desať bude kontrolovať vládny Smer-SD.

Prvý raz sa opoziční lídri stretli už v piatok (16. marca), keďže Matovič s Bugárom sa nevedeli dohodnúť, kto z nich by mal stoličku podpredsedu obsadiť, rokovanie bolo podľa viacerých prítomných búrlivé. Matovič argumentoval predovšetkým tretím najlepším volebným výsledkom, Bugár zasa svojimi skúsenosťami pri vedení schôdze. Keďže na zvolenie podpredsedu parlamentu je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, rozhodujúce slovo bude mať Smer-SD, ktorý v parlamente obsadí 83 zo 150 poslaneckých kresiel.

Budúce opozičné strany súhlasia s nomináciou Eriky Jurinovej (OĽaNO) na post podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR. Po dnešnom, takmer trojhodinovom rokovaní piatich strán to oznámil šéf KDH Ján Figeľ s tým, že súhlas je aj s nomináciou jeho osoby na ďalší z podpredsedníckych postov parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu