Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravicu v stredu vystrieda ľavica, vládnuť bude Smer-SD

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od stredy začne na Slovensku vládnuť ľavica. Prezident Ivan Gašparovič počas prestávky ustanovujúcej schôdze parlamentu vymenuje nový kabinet predsedu Smeru-SD Roberta Fica, do ktorého zasadnú štyria nestraníci.

Vláda bude mať zatiaľ troch podpredsedov, ktorými budú minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Nový kabinet nebude mať obsadený post vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny. Pri zmene kompetenčného zákona zruší Smer tento post a vytvorí funkciu podpredsedu vlády pre veľké investičné projekty. Toto miesto má obsadiť Ľubomír Vážny. Ministrom obrany sa má stať Martin Glváč.

Rezort spravodlivosti bude viesť Tomáš Borec. Ministerstvo dopravy povedie Ján Počiatek, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ministrom školstva bude Dušan Čaplovič, šéfkou rezortu zdravotníctva bude Zuzana Zvolenská. Ministerstvo kultúry povedie Marek Maďarič, ministerstvo pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek a rezort životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva bude súčasný prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš

Vymenovaním novej vlády automaticky zanikne poverenie dočasnej vlády Ivety Radičovej. Členovia jej kabinetu, ktorých prezident vymenoval 9. júla 2010, sa od 25. októbra 2011 podieľali na výkonnej moci už len na základe poverenia prezidenta a s oklieštenými kompetenciami. Pravicovej vláde najprv parlament nevyslovil dôveru v spojenom hlasovaní o eurovale. Po novelizácii ústavy prezident Ivan Gašparovič poveril pôvodný kabinet dovládnutím až do vymenovania novej vlády, ktorá vzišla z predčasných volieb.

Končiacu vládu tvorili štyri strany: SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd. Po voľbách 2010 najsilnejšia z koaličných strán SDKÚ-DS mala vo vláde premiérku Ivetu Radičovú, podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša, Mikuláša Dzurindu (minister zahraničných vecí), Eugena Jurzycu (minister školstva) a Luciu Žitňanskú (ministerka spravodlivosti). SaS mala v kabinete vicepremiéra a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jozefa Mihála, ministra obrany Ľubomíra Galka (odvolaný po kauze Odpočúvanie VOS) , ministra hospodárstva Juraja Miškova a ministra kultúry Daniela Krajcera. KDH obsadila post podpredsedu vlády a ministra dopravy Jánom Figeľom, rezort vnútra viedol Daniel Lipšic a zdravotníctva Ivan Uhliarik. Most-Híd mal kreslo vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny, do ktorého zasadol Rudolf Chmel, a ministerstvo pôdohospodárstva a životného prostredia, ktorému šéfoval Zsolt Simon. Po obnovení envirorezortu strana do jeho čela nominovala Józsefa Nagya.

Vláda Slovenskej republiky je podľa Ústavy SR vrcholný orgán výkonnej moci. Skladá sa z predsedu, podpredsedov a ministrov. Vládu vymenúva prezident na návrh predsedu vlády. Za výkon svojej funkcie vláda zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky. Vláda spoločne rozhoduje o návrhoch zákonov, o nariadeniach vlády, o programe vlády a jeho plnení, o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky SR, o návrhoch štátneho rozpočtu a štátneho záverečného účtu, o medzinárodných zmluvách SR, o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, o podaní návrhu zákona NR SR alebo iného závažného opatrenia na verejnú diskusiu, o tom, že požiada o vyslovenie dôvery, o udelení amnestie vo veciach priestupkov, o výmene a odvolávaní štátnych funkcionárov v prípadoch ustanovených zákonom, o ďalších otázkach, ak to ustanoví zákon. Vláda je povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu Slovenskej republiky, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu