Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chmel: Stav ľudských práv u nás nie je taký bezproblémový, ako si myslí vláda

Rudolf Chmel
Rudolf Chmel

BRATISLAVA - Bývalý podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd) upozorňuje vládu Roberta Fica (Smer-SD), že stav ľudských práv na Slovensku nie je zďaleka taký bezproblémový, ako si kabinet myslí.

Chmel sa pozastavuje nad tým, že "v krajine, kde sa mafiáni púšťajú na slobodu, má Hedviga Malinová dokazovať po šiestich rokoch, že je nevinná, že nezbila sama seba". Právny štát je podľa Chmela o občanoch a moci, ale musí predovšetkým slúžiť ľuďom, občanom, nie moci. "A musí garantovať, že dôstojnosť človeka je jeho najvyššou hodnotou," zdôraznil.

Chmel sa zároveň Ficovej vlády pýta, "prečo sa tak štíti ľudských práv". Poukazuje pritom na novelu kompetenčného zákona, podľa ktorej sa majú právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny rozdeliť do viacerých rezortov. Zároveň sa majú rozšíriť kompetencie rezortu diplomacie, čo by okrem iného reflektoval aj nový názov - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. O vládnom návrhu by mala Národná rada SR rozhodnúť na nadchádzajúcej septembrovej schôdzi.

Bývalý vicepremiér pre menšiny sa nazdáva, že Ficova vláda svojimi rozhodnutiami rozmetala celú oblasť ľudských práv, antidiskriminácie, rovnakého zaobchádzania a túto agendu pripravila o zástupcu na vládnej úrovni. "Tvrdenia o tom, že zastrešovať ľudskoprávnu problematiku bude minister zahraničných vecí, nie sú celkom pravdivé. Kompetenčný zákon totiž žiadnu takú právomoc ministrovi neudáva," zdôraznil Chmel. Dodal, že rezort diplomacie má predovšetkým právomoci voči zahraničiu, nie smerom do vnútra štátu.

Poukázal tiež na to, že dotácie, ktoré boli určené na projekty zamerané na výchovu, vzdelávanie v oblasti ľudských práv, prechádzajú kompetenčne na ministerstvo zahraničných vecí, ktoré ale kompetenciu v oblasti ľudských práv neprebralo. "Podľa súčasného návrhu rozpočtu by malo po schválení kompetenčného zákona prejsť približne 1,3 milióna eur," poznamenal Chmel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu