Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fica volebný výsledok prekvapil, čakal 37,5 percenta

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Percento, ktoré strana Smer získala v parlamentných voľbách prekvapilo aj samotného Roberta Fica. Ten tipoval 37,5 percenta hlasov. Povedal to dnes v relácii TV Markíza Na telo. Dodal, že chce naštartovať nové vzťahy medzi koalíciou a opozíciou.

"Uvedomujem si, že všetku energiu musíme venovať programu a dobrým projektom, je dôležité, aby bola iná atmosféra ako bola doteraz," povedal Fico. Na otázku, či zvládne byť súčasne predsedom strany a premiérom, dokonca jednofarebnej vlády zareagoval so slovami, že celá vláda bude postavená na jednom politickom subjekte, v rámci ktorého sa môžu hádať akurát tak sami so sebou. Poznamenal, že o to viac musí byť zagarantovaná vnútorná rovnováha.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič vyzdvihol pozitívny ohlas v EÚ na novú vládu, ktorá sa deklaruje ako proeurópska. "Reakcia je veľmi pozitívna, lebo je evidentné že nová vláda bude mať podporu občanov a aj v národnej rade, a že sa zvýši čitateľnosť a razancia v prijímaní opatrení týkajúcich sa európskych záležitostí," povedal. Šefčovič ďalej odporúčal novému ministrovi financií, aby jedna z prvých ciest smerovala práve do Bruselu pre to, aby sa nastavili parametre, a aby sa Slovensko vyhlo vymáhaniu pokút. Fiškálne únia je systémom, ktorý je tvrdo nastavený a bude sa to prejavovať aj smerom k Slovensku, argumentoval. Fico na margo fiškálnej únie poznamenal, že všetky rozhodnutia, ktoré bude jeho vláda prijímať bude reflektovať celospoločenský konsenzus. Taktiež vyzdvihol katastrofálny stav, v ktorom sa nachádza daňový systém. Šefčovič súhlasil a skonštatoval, že treba využiť všetku expertízu, aby sa Slovensko dostalo na európsky štandard, či už ide o DPH, alebo iné sféry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu