Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smer analyzuje možnosť spájania ministerstiev

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Víťaz volieb Smer-SD ešte pred zostavením svojej vlády analyzuje možnosť zúženia počtu ministerstiev o tretinu a vytvorenia veľkých spojených "nadrezortov".

Strana si na tento účel dala vypracovať dosahy zlúčenia kultúry so školstvom, zdravotníctva s prácou, vnútra s obranou a pôdohospodárstva s hospodárstvom, informujú v dnešnom vydaní Hospodárske noviny (HN).

"Niekoľko dní sa pracuje na analýze, ktoré ministerstvá alebo orgány štátnej správy majú zlúčiť," potvrdil denníku člen vedenia Smeru-SD Vladimír Maňka. Vo vedení strany však podľa HN nepanuje na takúto reformu jednotný názor. Hlavným dôvodom má byť úspora, zvažuje sa však, či to stojí za hrozbu prepúšťania štátnych úradníkov.

"Je debata o usporiadaní ústredných orgánov štátnej správy, tej by sme potom prispôsobili nominácie na jednotlivé pozície. Prvé výsledky by mali byť známe koncom týždňa," avizoval hovorca Smeru-SD Erik Tomáš. V hre má byť pritom podľa novín niekoľko scenárov - vymenovanie okliešteného kabinetu či nominácia dočasných ministrov, kým by došlo k zmene zákona o organizácii rezortov.

Šéf Smeru-SD a budúci premiér Robert Fico už verejne avizoval, že bude chcieť spájať tajné služby. Zlúčiť by sa mali aj inštitúcie ako Protimonopolný úrad (PMÚ) či Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ďalšími zmenami by mohlo byť presmerovanie pôdy a lesov z rezortu pôdohospodárstva pod životné prostredie alebo začlenenie poľnohospodárstva pod hospodárstvo. Reálne je podľa HN aj spojenie kultúry a školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu