Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radičová: Summit bol cestou od politickej ku fiškálnej dohode

Iveta Radičová prichádza na summit EÚ v Bruseli
Iveta Radičová prichádza na summit EÚ v Bruseli (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/BRUSEL - Slovenská premiérka Iveta Radičová po ukončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli uviedla, že to bola cesta od politickej dohody ku fiškálnej dohode.

"Podarilo sa nám uzavrieť fiškálnu dohodu. Prečo je to dôležité? Jedinou odpoveďou na súčasnú krízu je fiškálna dohoda jednotlivých krajín zameraná na dodržiavanie dohodnutých pravidiel a zároveň na mechanizmus, ako vynucovať tieto pravidlá," povedala Radičová na stretnutí s novinármi.

Zásadný posun vo fiškálnej dohode tkvie v tom, že pravidlá a princípy sú vymáhateľné, kontrolované a monitorované od momentu vzniku až do merania efektov po prijatí rozpočtov a reforiem v tej-ktorej krajine EÚ.

Premiérka opísala prijaté dohody lídrov vo dvoch líniách, pričom prvou sú strednodobé riešenia. Tie po záväzkoch zo strany prítomných politikov budú musieť byť implementované najneskôr do júla 2012. Druhou líniou je prijatie rýchlych opatrení na riešenie akútnej krízovej situácie.

"Z hľadiska strednodobých opatrení boli veľmi prísne naformulované všetky pravidlá, ktoré sa dotýkajú rozpočtovej disciplíny tak striktne, že sa dohadovali už aj mechanizmy vymáhateľnosti dodržiavania prísnych rozpočtových pravidiel bez možnosti výnimiek a ústupkov," povedala Radičová.

Premiérka dodala, že víta dohodu o mechanizme automatických sankcií a o procedúre rozhodovania o tomto mechanizme, lebo nie je možné, aby konkrétna krajina sama sebe poskytla veto na tento druh sankcií.

"Rovnako sme sa dohodli aj na procese monitoringu kontroly vyhodnocovania plánov a programov reforiem, vyhodnocovania spätnej väzby plánov k rozpočtu, a to, čo je najdôležitejšie, k prijatiu ústavného zákona o dlhovej brzde," povedala premiérka a vyjadrila spokojnosť, že Slovensko tento zákon už prijalo.

Radičová dodala, že tieto strednodobé návrhy budú musieť byť implementované do júna 2012, vrátane permanentného eurovalu (ESM), kde sa lídri zaviazali, že ukončia ratifikácie do júla budúceho roku, aby ESM mohol začať fungovať v ročnom predstihu.

K rýchlym riešeniam Radičová priradila najmä pákovanie dočasného eurovalu a už spomínané urýchlenie zavedenia do praxe permanentného eurovalu.

"Dohodli sme sa, že platí dohodnutý strop pre trvalý euroval tak, ako bolo dohodnuté doteraz. Ale Európska komisia a Európska rada pripravia správu podľa toho, aké sú požiadavky zo strany členských krajín, a zvážia, či je potreba prehodnotiť výšku permanentného eurovalu," povedala Radičová. Dodala, že to by už malo byť záležitosťou marcového summitu EÚ, na ktorom sa určí, či a ako bude treba navýšiť objem ESM.

Ďalšou dôležitou dohodou zrodenou na summite je podľa premiérky tá, kde sa krajiny eurozóny dohodli, že zvážia situáciu a ak bude treba, získajú domáci mandát pre navýšenie vlastných zdrojov v MMF. Radičová priznala, že sa v tomto smere bude musieť obrátiť na príslušný výbor NR SR a podobne ako aj iní európski lídri má termín 10 dní na to, aby poslala oficiálne stanovisko SR ku navyšovaniu zdrojov v MMF v rámci programu bilaterálnych pôžičiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu