Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americký generál varuje: Eurozóna predstavuje ohromné riziko!

Martin Dempsey
Martin Dempsey (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Najvyšší vojenský veliteľ amerických ozbrojených síl, generál Martin Dempsey, vyhlásil, že eurozóna predstavuje ohromné ​​riziko, ktorého dôsledky sa môžu nemilo dotknúť aj Pentagónu. Varoval, že ohrozené sú predovšetkým niektoré programy vývoja vyspelých zbraní.

Dempseyho hlavnou obavou je, že by rozpad eurozóny mohli sprevádzať nepokoje, ktoré by sa dotkli amerických vojakov i civilných zamestnancov a kontraktorov, ktorí v Európe pôsobia. "Myslím, že je tam potenciál vypuknutia občianskych nepokojov," uviedol generál citovaný televíziou Al Džazíra.

Americké ozbrojené sily majú v Európe rozmiestnené jednotky o sile 80 000 mužov a žien, a pracuje pre nich aj 20 000 civilistov - predovšetkým v Nemecku.

Jedným z dôležitých zbraňových programov, ktorý by mohol byť rozpadom eurozóny dotknutý, je podľa Dempseyho aj bojové lietadlo F-35, na ktorého vývoji sa podieľa aj Británia a Taliansko. Tento projekt nemusia ohroziť nepokoje, ale bude stačiť, keď partnerské krajiny kvôli kríze zastavia financovanie tohto programu.

V takom prípade by náklady spojené s vývojom lietadla budúcnosti dopadli úplne na bedrá USA v čase, keď si aj americká armáda začína uťahovať opasok.

"Viem, že sa 17 členov eurozóny snaží lepšie zladiť monetárnu a fiškálnu politiku. Ale nie je mi jasné, čo je tým lepidlom, ktoré by ich naozaj udržalo pokope," povedal americký generál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu