Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Maďarič: Strany by už teraz mali budovať krízovú radu

Marek Maďarič
Marek Maďarič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podpredseda Smer-SD Marek Maďarič si myslí, že zodpovedné politické strany na Slovensku by mali už teraz budovať obdobu krízovej rady, ktorá by plánovala, ako splniť prísnejšie pravidlá eurozóny.

Medzi ne bude patriť aj automatické sankcionovanie za prekročenie povoleného trojpercentného rozpočtového deficitu. "Nie po voľbách, už dnes by mali experti zodpovedných politických strán budovať nejakú dohodu a tvoriť nejaký program, na ktorom by sme sa vedeli dohodnúť, či už bude Smer v opozícii alebo v koalícii," povedal Maďarič v relácii TV Markíza Na telo. Pripustil, že alfou a omegou nie je nielen škrtať výdaje, ale hľadať aj príjmy.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan tvrdí, že teraz otázka nestojí tak, čo budú robiť, lebo v tejto oblasti už podľa neho začali podnikať kroky. "Už táto vláda za rok 2011 znížila deficit zo 7,9 na 4,9 percenta," povedal Abrhan s tým, že pripravovali rozpočet so zníženým deficitom na 3,8 percenta, ale vzhľadom na ekonomickú situáciu a nastupujúcu recesiu museli plán upraviť a na rok 2012 stanovili deficit na 4,6 percenta. Podľa jeho slov má štát ešte stále vlastné rezervy, ako príjmy zvýšiť. Ako príklad uviedol výber DPH. "Najprv je potrebné vyčerpať tieto rezervy, ktoré štát má a potom v závislosti, ako sa bude vyvíjať ekonomická situácia budeme musieť diskutovať prípadne aj o iných opatreniach," pripustil Abrhan s tým, že táto diskusia sa môže týkať aj návrhu Smeru zdaniť bohatých a veľké podniky ale nie tak, aby tieto podniky potom odchádzali zo Slovenska a zvýšila sa nezamestnanosť.

Maďarič pripomenul, že oni si vedia predstaviť vyššie zdanenie tých ľudí, ktorí zarábajú 33 tisíc eur ročne, vyššie zdanenie podnikov, ktoré majú daňový základ 30 miliónov, ako aj vyššiu bankovú daň. Maďarič vysvetľoval, že podľa ich názoru z hľadiska solidarity by mali tí, čo zarábajú veľa viac prispievať. Podľa Abrhana sa o princípe solidarity dobre hovorí, ale dôležité je, aký by to malo dopad na nezamestnanosť. "Ak by to malo zvýšiť na Slovensku nezamestnanosť, tak to nie je riešenie," povedal Abrhan, pričom oni majú obavy, že ak by do daní vstúpili, mohlo by to nezamestnanosť zvýšiť. Maďarič argumentoval, že 33 tisíc eur ročne viac u nás zarába 25 tisíc ľudí. "Neviem, akým spôsobom by vyššie zdanenie takýchto ľudí mohlo zvýšiť nezamestnanosť," vyhlásil Maďarič, ktorý si rovnako myslí, že ani väčšina veľkých firiem, o ktorých pri možnom vyššom zdanení hovorí, by určite od nás neodišla.

Abrhan v relácii vyhlásil, že treba najmä skromne nakladať s peniazmi, využiť všetky rezervy, ktoré štát ma a nie je možné kradnúť. "Viete si predstaviť v rodine, keď príde do krízy, že by niekto z členov rodiny okrádal vlastnú rodinu? A toto sa tu dialo," povedal Abrhan a dodal, že tým chcel hovoriť o predražených diaľniciach a tendroch z predchádzajúceho obdobia. "Vy mi nehovorte, čo treba robiť, vy ste to mali rok a pol robiť... Keď vy hovoríte, že viete, čo treba robiť, tak nakoniec ste skončili tak, že nebyť Smeru, tak tu máme rozpočtové provizórium," reagoval Maďarovič. Abrhan oponoval, že "nakoniec sme skončili tak, že dokážeme stavať lacnejšie diaľnice". "Veď ste nepostavili ani kilometer ešte,... len ste vytendrovali," kontroval Maďarič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu