Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Grécku našli unikátnu starovekú popísanú hlinenú tabuľku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY/AUSTIN – Neočakávané nálezisko - vedľajšie sídlo dávneho štátneho útvaru z okruhu mykénskej kultúry - vydalo tabuľku spred takmer 3500 rokov. Dosiaľ najstarší textový nosič v Európe, ktorého nápis vieme prečítať.

V zborníku Proceedings of the Athens Archaeological Society to nedávno oznámil medzinárodný tím Michaela Cosmopoulosa z University of Missouri v americkom St. Louis, ktorý vedie vykopávky v Iklaine pri Pyle na juhozápade Peloponézu. Nové kolo tamojších vykopávok prebieha už 11 rokov a slúžia aj ako letná prax pre študentov.

Jedným z vlaňajších nálezov je zlomok hlinenej tabuľky s rozmermi 5 x 8 cm, na ktorom sú znaky v tzv. lineárnom písme B. Tabuľka sa dostala do jamy s odpadom, ktorý niekto zapálil. Tým došlo k jej neplánovanému vypáleniu – a zachovaniu.

Vedci ju datovali do rokov 1450-1350 pred n.l., teda do mykénskeho obdobia (pribl. 1500-1100 pred n.l.). Je tak o 100-150 rokov staršia než známe tabuľky z dávnej keramickej dielne domu Petsas v ústrednom sídle tejto kultúry, v Mykénach.

Vedcov nález prekvapil, lebo v Iklaine nečakali nijaké písomné pamiatky – tie sa zväčša vyskytujú v ústredných správnych strediskách a palácoch. Iklaina však údajne bola vedľajším sídlom kráľovstva Pylos, známeho aj z Íliady ako hlavné mesto panovníka Nestora.

Mykénski Gréci zaznamenávali na tabuľky najmä štátny majetok a transakcie. Používali lineárne písmo B, tvorené 87 slabikovými znakmi. Toto písmo rozlúštil v rokoch 1951-53 britský vedec Michael Ventris (1922-56). Zaniklo s pádom mykénskej kultúry. Až do zrodu klasickej alfabety bolo písmo v Grécku zasa niekoľko storočí neznáme.

Na prednej strane novoobjavenej tabuľky z Iklainy je sloveso, ktoré sa zrejme týka určitej výroby. Na zadnej je zoznam ľudských mien a vedľa toho čísla.

Podobné tabuľky sa zväčša nevypaľovali a slúžili pre potrebu krátkodobej evidencie. Oheň v odpadovej jame ju šťastnou náhodou zachoval.

Spolu s ďalšími objavmi v Iklaine počas posledných dvoch rokov, ako sú zložitá architektúra, mohutné terasové hradby, farebné nástenné maľby a pozoruhodne pokročilá odvodňovacia sústava, naznačuje, že Iklaina možno predsa len bola dôležitejšia, než si vedci myslia.

Hlavnou odborníčkou na keramiku je v Cosmopoulosovom tíme Cynthia Shelmerdineová z University of Texas v Austine. Vyzná sa aj v lineárnom písme B.

Zdôraznila úhľadnosť a rovnakú výšku znakov na jednej strane tabuľky. Na druhú pisár vrýval znaky v čase, keď prvá ešte nezaschla. Tabuľku držal neprirodzene, aby sa už napísané nerozmazalo. Preto je línia znakov na druhej strane trochu naklonená.

Iklainskú tabuľku považuje za najvzrušujúcejší nález svojho života. Má na to dôvody. Hoci určite nejde o najstaršiu ukážku písma v Európe. Čo sa týka veku, zatieňujú ju tzv. lineárne písmo A z Kréty a viaceré hieroglyfické nápisy z egejskej oblasti (napríklad slávny disk z krétskeho Faistu) i odinakiaľ. Lenže všetky sú dosiaľ nerozlúštené. Tabuľke z Iklainy tak v tejto chvíli patrí primát najstaršieho čitateľného nápisu v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu