Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do zavedenia eura zostáva menej než 1 000 dní

Zobraziť galériu (3)

V roku 2009 čaká na Slovákov ďalší historický krok v celom procese začlenenia sa do Európskej únie, a to zavedenie eura. Ako budú vyzerať peniaze novej meny? Akým problémom budú čeliť malí podnikatelia a čo všetko čaká v tejto súvislosti bežného občana? Nový Čas vám vo svojom seriáli o eure postupne zodpovie na jednotlivé otázky. V dnešnej prvej časti si priblížime zavedenie eura z časového hľadiska. Kedy a ako sa dostanú euromince a bankovky do našich peňaženiek?

Euro sa na Slovensku stane oficiálnym platidlom presne od 1. januára 2009. Stane sa tak v hotovostnom i bezhotovostnom styku. Od tohto dňa budeme môcť našimi slovenskými euromincami platiť vo všetkých krajinách eurozóny, rovnako ako ich občania budú môcť nimi platiť u nás. Pripraviť sa treba i na to, že od tohto dňa budú všetky bankomaty a všetci obchodníci vydávať výlučne eurá. S jeho príchodom sa všetky účty v bankách, ako aj úvery či šeky prepočítajú na eurá podľa presne stanoveného kurzu.

Dvojité oceňovanie Hoci euro bude v našej krajine zavedené podľa tzv. scenára bigbang, teda veľký tresk, zvykať si naň budeme môcť už od druhej polovice roku 2008. „Pol roka predtým, než bude zavedené euro a rok potom budú všetky cenovky uvádzané v korunách aj v eurách,“ vysvetlil splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Ivan Štefanec. Začne teda fungovať tzv. dvojité oceňovanie. V korunách a eurách nebudú označované len ceny v obchodoch, ale rovnako i faktúry či výpisy z bankových účtov. V praxi to znamená, že na našej výplatnej páske budeme mať mesačnú mzdu uvedenú v korunách a zároveň i prepočítanú na eurá. Tento spôsob by mal podľa Štefanca pomôcť k lepšej orientácii medzi hodnotami cien v korunách i v eurách.

Koniec koruny
Ešte dva týždne po zavedení eura, teda do 16. januára 2009, bude v obchodoch možné platiť slovenskými korunami, pričom vydávať sa budú výlučne eurá. Po tomto období sa obeh slovenských korún definitívne ukončí.

ČO SO SLOVENSKÝMI KORUNAMI?
 V prípade, že vám i po 16. 1. 2009 zostane doma nejaká hotovosť v korunách, nebojte sa, o jej hodnotu neprídete.

 Slovenské mince vám banky bezplatne vymenia do júna a bankovky do konca roka 2009.

 Ak ani tento termín nestihnete, budete sa musieť obrátiť na Národnú banku Slovenska (NBS).

 NBS vám mince zamení ešte počas ďalších piatich rokov, teda do konca roku 2014.

 Výmena slovenských bankoviek za eurá v NBS nebude časovo ohraničená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu