Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ďalšia veľká výpoveď! Muž, ktorý usvedčoval Lučanského z megakorupcie, prišiel na NAKA

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky,glob)

BRATISLAVA - Pred pár mesiacmi jeho meno takmer nikto nepoznal. Všetko sa zmenilo po tom, ako ho počas akcie BOŽIE MLYNY obvinili spolu s Ľudovítom Makóom. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby František Böhm začal po vzore Makóa okamžite spolupracovať s políciou. Jeho svedectvo sa stalo kľúčové pre obvinenie a následné uväznenie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského pri akcii JUDÁŠ. No a práve v súvislosti s touto megakauzou sa Böhm dnes opäť postavil pred vyšetrovateľa NAKA, aby svedčil proti obvineným.

Pred deviatou hodinou ráno prišiel do budovy policajného prezídia korunný svedok v kauze Očistec a Judáš František Böhm. Nakrútiť ani osloviť sa nám ho nepodarilo. Elitní policajti NAKA totiž bývalého príslušníka SIS chránia ako oko v hlave. Na policajné prezídium prišiel bočným vchodom pod prísnym utajením.

Policajné prezídium
Zobraziť galériu (6)
Policajné prezídium  (Zdroj: Jan Zemiar)

Böhm sa dnes postavil pred vyšetrovateľa, aby svedčil v kauze Judáš. Na policané prezídium preto prišilo aj viacero advokátov, ktorí zastupujú obvinených v spomínanej veci. Expríslušník SIS František Böhm je známy ako obchodník s pohonnými látkami. V tomto biznise sa pohyboval roky. Vo svojich výpovediach sa otvorene priznáva, že vedel mesačne zarobiť jeden milión eur. Z tohto balíka peňazí "uliatych" na daniach mal exsiskár uplácať funkcionárov z Finančnej správy, polície, ale aj vysokopostavených príslušníkov Slovenskej informačnej služby.

 František Böhm krátko po zadržaní v akcii BOŽIE MLYNY
Zobraziť galériu (6)
František Böhm krátko po zadržaní v akcii BOŽIE MLYNY  (Zdroj: TV Markíza)
Luxusný dom  Františka Böhma na Záhorí
Zobraziť galériu (6)
Luxusný dom Františka Böhma na Záhorí  (Zdroj: Ivan Mego)

Böhm je v súvislosti s akciou Božie mlyny obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V akcii Očistec, pri ktorej boli obvinení viacerí bývalí policajní funkcionári na čele s policajným exprezidentom Tiborom Gašparom, má Böhm obvinenie dočasne odložené.

ODHALENIE Väzobne stíhaný Ľudovít Makó začal spolupracovať s políciou! Skončí vysokopostavený prokurátor za mrežami?

Kľúčový svedok proti Lučanskému

Z uznesenia o vznesení obvinenia v kauze Judáš vyplýva, že František Böhm platil státisíce eur za to, že sa mu orgány činné v trestnom konaní nebudú venovať. Okrem exsiskára o tom vypovedá aj obvinený niekdajší zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností Norbert Pakši. Práve ten mal tiež svedčiť v kľúčovej kauze, kde mal vystupovať ako sprostredkovateľ medzi Böhmom a bývalým policajným šéfom Milanom Lučanským.

Exsiskár František Böhm, ktorý dnes prišiel vypovedať na NAKA bol aj kľúčovým svedkom proti Milanovi Lučanskému
Zobraziť galériu (6)
Exsiskár František Böhm, ktorý dnes prišiel vypovedať na NAKA bol aj kľúčovým svedkom proti Milanovi Lučanskému  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pakši s Böhmom tvrdia, že mali s Lučanským dohodu na tom, že za pravidelnú finančnú odmenu bude vtedajší policajný prezident kryť podnikateľské aktivity Františka Böhma súvisiace s trestnou činnosťou v oblasti obchodu s pohonnými hmotami.

ŠOKUJÚCE ODHALENIE Policajného exprezidenta Lučanského usvedčujú z ďalších trestných činov

Týmto konaním bola Böhmom vyplatená minimálne od augusta 2018 do decembra 2019 v pravidelných mesačných intervaloch obvinenému Mgr. Milanovi Lučanskému finančná odmena vo výške minimálne 510-tisíc eur," napísal vo svojom uznesení o vznesení obvinenia  vyšetrovateľ. Svedectvo Františka Böhma a Norberta Pašiho tak bolo kľúčové pre obvinenie Lučanského v kauze JUDÁŠ.

Exsiskár František Böhm vlastní na Záhorí luxusný dom aj so slušným vozovým parkom.
Zobraziť galériu (6)
Exsiskár František Böhm vlastní na Záhorí luxusný dom aj so slušným vozovým parkom.  (Zdroj: Ivan Mego)

Telefonát do Chorvátska

Muž, ktorý dnes prišiel do budovy policajného prezídia, aby vypovedal v kauze Judáš, stál aj za dôvodmi kolúznej väzby pre Milana Lučanského. František Böhm vyšetrovateľom tiež povedal, že Lučanský mu mal telefonovať a poradiť v čase, keď ho obvinili a bol ešte na území Chorvátska, aby sa na Slovensko nevracal. Následne mal Lučanský Böhmovi povedať, že „ak sa chce vrátiť, tak nech príde teraz, lebo službu na Špecializovanom trestnom súde má Roman Púchovský, ktorý je jeho kamarát a skúsi u neho vybaviť, aby nešiel do väzby,“ píše sa v návrhu na väzbu pre Milana Lučanského. Aj tieto informácie sudkyňa pre prípravné konanie vyhodnotila ako dôvod na kolúznu väzbu pre policajného exprezidenta a 7. decembra 2020 rozhodla o jeho väzobnom stíhaní.

Dva dni pred Silvestrom sa Milan Lučanský pokúsil vo väzbe v Prešove o samovraždu. O deň neskôr, 30. decembra 2020, zomrel. František Böhm sa stal pre políciou kľúčovým korunným svedkom, ktorého v decembri prepustili z väzby na slobodu. Býva v luxusnej haciende na Záhorí.  

Viac o téme: SISTibor GašparNAKAJudášMilan LučanskýĽudovít MakóBožie mlynyOčistecFrantišek Böhm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu