Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ŠOKUJÚCE ODHALENIE Policajného exprezidenta Lučanského usvedčujú z ďalších trestných činov

Milan Lučanský Zobraziť galériu (5)
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dnes už bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa kedysi hrdil tým, že vyšetroval trestnú činnosť mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Často vystupoval v televízii, kde o sebe s obdivom hovoril, ako o najväčšom bojovníkovi proti mafii. V súčasnosti má na krku závažné obvinenia.

V rokoch 2012 až 2016 sa stal 1. viceprezidentom Policajného zboru SR. Po nástupe vlády Ivety Radičovej z polície odišiel, aby sa za ministrovania Róberta Kaliňáka do policajného zboru opäť vrátil. V rokoch 2016 až 2018 bol generálnym riaditeľom policajnej inšpekcie a od augusta 2018 až do augusta 2020 úradoval ako policajný prezident.

Topky.sk teraz odhalili, že skutky, pre ktoré Lučanského pri akcii JUDÁŠ obvinili, nie sú podľa svedkov ani zďaleka jediné.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (5)
Milan Lučanský  (Zdroj: glob.zoznam.sk)

Milan Lučanský páchal podľa výpovede viacerých svedkov trestnú činnosť celé roky. Úplatky mal podľa minimálne štyroch svedkov nie len brať, ale aj rozdávať. Informácie vyplývajú zo svedeckých výpovedí bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, zástupcu riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho a bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Františka Böhma.

Obchodníčka so zlatom

Podľa výpovede bývalého zástupcu riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho páchal Milan Lučanský trestnú činnosť už v roku 2014. Prípad sa podľa jeho výpovede týkal vyšetrovania ekonomickej trestnej činnosti doposiaľ nestotožnenej obchodníčky so zlatom z Bratislavy.

Norbert Paksi sa priznáva, že odovzdal Lučanskému, ktorý bol vtedy 1. viceprezident Policajného zboru SR 15-tisíc eur, aby ich odovzdal vtedajšiemu šéfovi Národnej jednotky finančnej polície Bernardovi Slobodníkovi zato, že z titulu svojej funkcie zabezpečí, aby prestalo vyšetrovanie ekonomickej trestnej činnosti spomínanej obchodníčky so zlatom. Výpoveď Norberta Paksiho o trestnej činnosti Lučanského potvrdil aj Bernard Slobodník aj ďalší svedok František Böhm.  

Kauza EKO INVEST

O ďalšej trestnej činnosti Milana Lučanského, ktorú aktuálne vyšetrujú, vypovedal bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník. Prípad sa týka boja spoločnosti EKO INVEST s občianskym združením Ružomberský papier z roku 2016.

Bolo to po tom, ako neznáme osoby obchádzali členov občianskeho združenia a podávali trestné oznámenia na osoby, ktoré ich pod nátlakom nútili, aby upustili od svojich požiadaviek. Vtedy Milan Lučanský kontaktoval Bernarda Slobodníka, ktorému odovzdal 15 až 20-tisíc eur s odôvodnením, že je potrebné, aby vec dopadla dobre, teda v prospech osôb, ktoré vyvíjajú nátlak členov občianskeho združenia.

Zabudnutý batoh s 300-tisíc eurami

Z najnovšej výpovede bývalého šéfa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka vyplávalo na povrch, že Milan Lučanský sa angažoval aj v kauze zabudnutého batohu s 300-tisíc eurami na čerpacej stanici pri Štrbe.

Lučanský mal kontaktovať Slobodníka v dôsledku rozsiahlych preverovaní finančnou políciou. Bernard Slobodník vypovedal, že Milan Lučanský mu na osobnom stretnutí odovzdal 5000 eur v hotovosti s tým, aby nerobili zbytočné problémy a nerobili zbytočné obštrukcie a neobťažovali sa ministerstvá.

Ide o prípad z roku 2017, kedy otriasla Slovenskom kauza zabudnutého ruksaku v ktorom bolo 300-tisíc eur v hotovosti na čerpacej stanici pri Štrbe. Ruksak našiel mladý zamestnanec čerpacej stanice. Neskôr vyplávalo na povrch, že peniaze si na pumpe zabudol bývalý generálny riaditeľ železníc Štefan Hlinka, ktorý v tom čase pôsobil v dozornej rade štátnej Železničnej spoločnosti Cargo.

Štefan Hlinka
Zobraziť galériu (5)
Štefan Hlinka  (Zdroj: SITA, repro foto TV Markíza)

Policajtom povedal, že státisíce eur našiel na povale rodinného domu, ktorý patril jeho nebohej matke. Zaujímavosťou je, že Hlinkova mama celý život pracovala ako šička v závode. Neskôr vyplávalo na povrch, že napriek podozreniu z trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti sa už polícia prípadom nezaoberá.

"V predmetnej veci nebolo začaté trestné stíhanie, keďže sa nepreukázalo, že by finančné prostriedky mohli pochádzať z nelegálnych aktivít," povedal o dva roky neskôr hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Výpalné pre Milana Lučanského

Len pred pár dňami bývalého policajného prezidenta obvinili z megakorupcie vo výške 510-tisíc eur. Išlo o peniaze od exsiskára Františka Böhma, ktoré Lučanskému a spol. vyplácal od augusta 2018 až do konca roka 2019. Böhm mal platiť mesačný poplatok 45-tisíc eur za monitorovanie, odpočúvanie a rozpracovanie jeho samého a ďalších jemu blízkych osôb. Od samotného Lučanského mal Böhm podľa obvinenia žiadať informácie z prostredia polície.

Prezident policajného zboru Milan
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

Sumu 45-tisíc eur od Böhma si podľa obvinenia podelili tak, že Lučanský mal dostať 30-tisíc eur, Norbert Paksi 14-tisíc eur a tisíc eur malo ísť Paksiho šéfovi Jozefovi Rehákovi. Norbert Paksi, ktorý sa po zadržaní rozhodol s políciou spolupracovať tvrdí, že Lučanskému odovzdával peniaze aj priamo v kancelárii policajného prezidenta.

Druhý skutok, pre ktorý Lučanského stíhajú sa datuje na roky 2014 až 2015. Aj v tomto prípade ide o platenie mesačného výpalného od spomínaného Františka Böhma. V tejto veci okrem Lučanského figuruje aj bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech. 

Daniel Čech
Zobraziť galériu (5)
Daniel Čech  (Zdroj: TASR)

Böhmovi mali podľa vyšetrovateľa za peniaze zabezpečovať krytie jeho podnikania, ktoré spočívalo v podvodoch s pohonnými látkami. Daniel Čech mal trestnú činnosť vtedy kryť z pozície generálneho riaditeľa sekcie daní a ciel Finančnej správy. Böhm mal za ochranu svojho „podnikania“ platiť Lučanskému a spol. mesačne 10-tisíc eur.

Viac o téme: SvedkoviaObvineniaVýpovedeMilan Lučanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu