Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ODHALENIE Väzobne stíhaný Ľudovít Makó začal spolupracovať s políciou! Skončí vysokopostavený prokurátor za mrežami?

Ľudovít Makó
Ľudovít Makó (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Horúca správa z prostredia polície! Od Veľkolepého zásahu s vrtuľníkom nad domom Ľudovíta Makóa neuplynul ani týždeň a Topky.sk získali z prostredia polície šokujúcu informáciu. Tri nezávislé zdroje nám potvrdili, že bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy začal za mrežami väzobnej cely spolupracovať s políciou. Policajti ho navštívili včera popoludní. Ako prvé mal Makó vysloviť meno vysokopostaveného prokurátora, ktorý sa mal podieľať na trestnej činnosti, no to vraj nie je ani zďaleka všetko.

Bolo krátko pred piatou hodinou ráno, keď vo štvrtok minulý týždeň spustili policajti NAKA akciu na zadržanie bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy. Pre mnohých to bol šok, pre iných už dlhšie očakávaný zásah.

Jeho majetok totiž už dlhšiu dobu pútal pozornosť médií. Ľudovít Makó známy hlavne ako bývalý vysokopostavený funkcionár Finančnej správy, smeroval v sobotu pred sudcu Špecializovaného trestného súdu. Policajti ho totiž obvinili z vydierania a obmedzovania osobnej slobody a sudca rozhodoval o návrhu na jeho väzobné stíhanie. Trestná činnosť na ktorej sa mal podľa obvinenia podieľať súvisela so zločineckým gangom takzvaných takáčovcov.

Po hodinách čakania vyšiel Ľudovít Makó zo súdu s putami na rukách a bolo jasné, ako sudca rozhodol. Prekvapenie však nastalo, keď o rozhodnutí súdu informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Vo svojom vyhlásení totiž okrem dôvodov väzby pre Makóa povedala: „Rozhodnutie je právoplatné. Obvinený sa vzdal práva podať sťažnosť voči všetkým výrokom uznesenia".

Po tomto výroku nehovorili mnohí zainteresovaní o ničom inom, len o tom, že nechápu prečo bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý má na starosti vyšetrovanie daňových a finančných podvodov nepodal voči rozhodnutiu o vzatí do väzby sťažnosť.

Po rozhodnutí o väzobnom stíhaní je totiž nepísaným pravidlom podať voči rozhodnutiu súdu sťažnosť o ktorej potom rozhoduje druhostupňový súd. Ten totiž môže zrušiť rozhodnutie prvostupňové súdu a obvinení sa nie raz dostali na slobodu.

Topky.sk teraz z troch nezávislých zdrojov zistili, že dôvodom nepodania sťažnosti voči rozhodnutiu o vzatí do väzby je to, že Ľudovít Makó začal po zadržaní s políciou spolupracovať a rozkrývať nie len svoju trestnú činnosť na ktorej sa mal podľa obvinenia roky podieľať.
Výsluch vo väzbe

Podľa informácií Topky.sk bol deň „D“ tento týždeň v utorok . Keď policajti NAKA podľa našich informácií navštívili Makóa za múrmi väznice. Práve tento moment mal byť kľúčový pre začatie spolupráce, ktorá by mala viesť k ďalšiemu nevídanému zatýkaniu.

Ľudovít Makó sa mal podľa informácií z prostredia polície hneď na úvod rozhovoriť o trestnej činnosti vysokopostaveného prokurátora. To by však podľa našich informácií nemalo byť ani zďaleka všetko.

V súvislosti so spoluprácou Makóa s políciou sa totiž spomínajú aj mená vysokopostavených policajných funkcionárov, ktorí sa tiež mali na trestnej činnosti s bývalým šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy podieľať. Zaujímavosťou je že pri domovej prehliadke Makóa vraj policajti nezaistili Makóov telefón, ktorý by mohol byť, tak ako telefón Mariána Kočnera kľúčovým pri vyšetrovaní trestnej činnosti.

V súvislosti s najnovšími zisteniami o spolupráci Makóa s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti sme oslovili jeho advokáta JUDr. Zoltána Perhácsa. Ten sa k procesným úkonom a spolupráci jeho klienta s mužmi zákona odmietol vyjadriť.

"Vzhľadom na prebiehajúce neverejné prípravné konanie nie je možné v súčasnosti odpovedať na akékoľvek otázky týkajúce sa predmetnej veci, aby sa nezmarilo alebo nesťažilo vyšetrovanie," reagovala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Viac o téme: VäzeniePolícia Ľudovít Makóa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu