Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podraz na Brychtovú a jej kolegyne: Odtajnili ich honoráre!

Moderátorky verejnoprávnej televízie nie sú nadšené. Zobraziť galériu (6)
Moderátorky verejnoprávnej televízie nie sú nadšené.

BRATISLAVA – Ako na dlani! Zatiaľ čo je výška honorárov v súkromných televíziách prísne utajovaná, informácie tohto charakteru už nie sú tabu v STV. Tá totiž musí zverejniť určité zmluvy, ktoré so svojimi zamestnancami uzatvorila. Moderátorské tváre z tejto zmeny nie sú vôbec nadšené. Odhalila sa totiž výška ich príjmov!

Výška platu alebo honoráru je vo všeobecnosti pomerne háklivá téma. Moderátorky verejnoprávnej televízie si však musia zvykať na to, že hodnotu odmeny za vykonanú prácu už tak ľahko neutaja. Ich chlebodarcovi totiž zo zákona vyplýva povinnosť zverejniť určité zmluvy týkajúce sa ich práce. Až potom nadobúdajú platnosť.

Oslovili sme preto niektoré známe tváre STV, ktorých sa to týka. „Zatiaľ o tom nič neviem,“ poznamenala moderátorka Katarína Brychtová. Na našu otázku, či jej odtajnenie výšky honorárov neprekáža, zareagovala stroho: „Neriešim to.“ Podobne reagovala aj jej kolegyňa Iveta Malachovská. „Vôbec to neriešim, ale myslím, že je to štandard aj v iných krajinách," poznamenala.

Preskúmaním publikovaných dokumentov sme sa dozvedeli, že Brychtová si vďaka účinkovaniu v relácii Piknik klub mesačne prilepší o viac ako 1 000 €. K tomu ešte dostáva honorár za program Pošta pre teba, vďaka ktorému sa jej bankové konto rozširuje o slušnú čiastku peňazí. 

Brychtovej moderátorské kolegyne z relácie Dámsky magazín - Karin Majtánová, Soňa Müllerová, Iveta Malachovská a Kveta Horváthová, mesačne zarobia viac ako 2000 €. Ich honorár zväčša tvorí odmena za moderovanie, ale aj autorská účasť na vytváraní scenára. Výška odmeny je rozdielna v závislosti od toho, ako sa moderátorské dvojice obmieňajú.

Fakt, že STV odtajnila výšku platov moderátoriek, zrejme dámam neprospeje v mimotelevíznych aktivitách. Nie je tajomstvom, že televízne tváre často moderujú rôzne spoločenské akcie. Ich organizátori sa teraz pri stanovovaní mzdy môžu pokojne odrážať od zverejnených príjmov, čo by mohlo hodnotu moderátorov teoreticky znížiť.  



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu