Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Medicínsky zázrak, sestre pod stromček daroval život!

Max so sestrou Megan Zobraziť galériu (2)
Max so sestrou Megan

KINGS LYNN - Jedenapolročný chlapček dal svojej sestre k Vianociam ten najkrajší darček, aký si ona a jej rodičia mohli priať. Chorému dievčaťu totiž vďaka unikátnemu spôsobu transplantácie kmeňových buniek zachránil život!

Malý Max Matthews si to zrejme ešte neuvedomuje, ale už v takom nízkom veku pomáha tvoriť dejiny britskej medicíny. Stal sa totiž prvým "súrodencom - záchrancom", ktorý s pomocou odobratej pupočníkovej krvi a kostnej drene zachránil svojej sestre život.

Megan trpí zriedkavou chorobou zvanou Fanconiho anémia, ktorá postihuje jedno z 350-tisíc detí. Syndróm útočí na kostnú dreň, v ktorej sa pod jeho vplyvom nevytvárajú biele, červené krvinky alebo krvné doštičky.

Maxa lekári prakticky vytvorili; z vypestovaných embryií vybrali jedno, ktoré vyhovovalo prísnym podmienkam na transplantáciu kmeňových buniek. Táto procedúra, ktorá viedla až k chlapcovmu narodeniu a hradil ju Národný úrad pre zdravotnú starostlivosť, vyšla na 6000 libier (8700 eur).

Matka Katie (33) má preto po dlhých rokoch trápenia konečne dôvod na radosť. "Bolo to ako jazda na kolotoči, raz sme boli hore, inokedy dole. Megan však urobila obrovský pokrok. Po prvý raz si tak konečne budeme môcť užiť Vianoce," hovorí šťastná mama.

Objavujú sa však aj kritické názory, ktoré tvrdia, že sa vedci takýmto spôsobom zahrávajú s prírodou a riskujú, že sa z detí stane tovar. Katie ale svoje rozhodnutie obhajuje. "Som absolútne presvedčená o tom, že sme urobili správnu vec. Medzi deťmi sa vytvorilo jedinečné puto, ktoré ich bude sprevádzať až do konca života."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu