Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Transplantácia kostnej drene vyliečila muža z AIDS

Timothy Ray Brown
Timothy Ray Brown

NEW YORK - HIV-pozitívny Američan trpiaci leukémiou sa po transplantácii kostnej drene pravdepodobne vyliečil nielen z leukémie ale aj z AIDS. Podľa odborníkov sa to stalo vďaka tomu, že darca kostnej drene bol nositeľom génovej mutácie vytvárajúcej prirodzenú imunitu voči vírusu HIV.

Vedci však zároveň vyhlásili, že táto metóda sa nebude môcť využívať ako štandardná liečba AIDS. Štyridsiatnik Timothy Ray Brown žijúci v Berlíne podstúpil transplantáciu ešte v roku 2007, pričom v súčasnosti nevykazuje žiadne symptómy leukémie ani AIDS.

"Ide o zaujímavý prípad, keď sa pacient za veľmi neobvyklých okolností vyliečil z infekcie HIV. Je to však veľmi riskantná metóda na to, aby sa z nej stal štandardný liečebný postup a to aj v prípade vhodných darcov," vyhlásil Michael Saag z The University of Alabama, ktorý je bývalým prezidentom HIV Medicine Association. Táto organizácia združuje lekárov špecializujúcich sa na liečbu AIDS.

Pri transplantácii kostnej drene sa najprv zničí imunitný systém pacienta pomocou silných liekov a ožarovania. Nový imunitný systém následne vybudujú bunky od darcu. Úmrtnosť pacientov pri tejto metóde je však viac než päť percent. "Naozaj nemôžeme túto metódu použiť u zdravých ľudí, pretože riziko je príliš vysoké, predovšetkým, keď sa vo väčšine prípadov dá HIV dobre zvládať pomocou liekov. Nemôžeme o takejto transplantácii uvažovať, pokým nemá HIV-pozitívny pacient taktiež leukémiu," dodal Saag.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu