Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Proteín medúzy dokáže diagnostikovať rakovinu

Aequorea victoria
Aequorea victoria

BRATISLAVA - Svetielkujúce bunky medúzy môžu byť použité na odhalenie rakoviny hlboko v ľudskom tele. Využíva sa na to zelený fluorescenčný proteín (GFP) umožňujúci medúzam svetielkovať v tme.

Anglickí vedci z York University v North Yorkshire vyvinuli postup, ktorým dokážu pomocou špeciálnej kamery zachytiť rakovinové bunky zvýraznené týmto proteínom. Vedúci výskumu Norman Maitland verí, že tento objav vyvolá revolúciu v spôsobe diagnostikovania rakoviny. "Rané štádium rakoviny hlboko v tele je veľmi ťažké odhaliť a skorá diagnostika je pre úspešnú liečbu veľmi dôležitá," vyjadril sa. Podľa vedúceho tímu napríklad röntgen má problém preniknúť dostatočne hlboko do tkanív a kostí, a preto je odhalenie nebezpečnej rakoviny kosti namáhavé. "Náš proces by mal umožniť skoršiu diagnostiku," povedal Maitland.

Tento výskum je rozšírením úspešnej práce amerického chemika Rogera Y. Tsiena, ktorý v roku 2008 získal Nobelovu cenu za izolovanie GFP zo svetielkujúcich buniek medúzy Aequorea victoria. "Keď sme počuli o práci doktora Tsiena, uvedomili sme si, ako veľmi môže byť tento pokrok užitočný pri diagnostikovaní rakoviny," povedal Maitland.

Bielkovina, ktorú vedci z York University používajú, spôsobuje, že tkanivo svetielkuje skôr načerveno alebo namodro, pôvodný GFP totiž mierne pozmenili. Do nádorových buniek sa dostane pomocou vírusu, ktorý napadne práve tieto bunky rakoviny roztrúsené po celom tele. Aj keď sú príliš malé na to, aby ich zachytili tradičné spôsoby, vírus sa postupne rozmnoží a tým vytvorí viac svetielkujúceho proteínu. Zachytí ho špeciálna kamera, ktorá dokáže zistiť, kde presne sa nádor nachádza. Podľa expertov by mala byť technika hotová na testovanie do piatich rokov, ak výskum pôjde podľa plánu.

Podľa Maitlanda však existuje jeden problém, a to dostupnosť špecializovanej kamery, ktorá je pri tomto spôsobe diagnostikovania nevyhnutná. Prístroj stojí okolo 577 tisíc eur a iba jediná americká spoločnosť dokázala navrhnúť a zostrojiť systém, ktorý umožňuje zobraziť bielkovinu hlboko v tele v potrebnom rozlíšení.

Informáciu zverejnila webová stránka www.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu