Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Elektrikár ukrýval v dome stovky Picasssových diel

Jedno z Picassových novoobjavených diel
Jedno z Picassových novoobjavených diel

PARÍŽ - V juhovýchodnom Francúzsku našli 271 diel Pabla Picassa z rokov 1900 až 1932, o ktorých existencii vraj doteraz nikto netušil, napísal včera francúzsky denník Libération. Maliarova rodina už podala žalobu na neznámu osobu pre nezákonné ukrývanie kradnutých vecí.

Obrazy a kresby v odhadovanej hodnote 60 miliónov eur zabavila v októbri polícia Pierrovi Le Guennecovi (71), ktorý pracoval ako elektrikár u Picassa posledné tri roky pred majstrovou smrťou v roku 1973 vo francúzskom Mougins. V maliarových domoch vraj inštaloval poplašné zariadenie.

Le Guennec, ktorý sám oznámil Picassovej rodine o umelcových dielach vo svojom obydlí, tvrdí, že ide o dary od slávneho španielskeho umelca alebo od jeho manželky Jacqueline, ktorá zomrela v roku 1986. Picassov syn a správca dedičstva po otcovi Claude Picasso ale vyjadril presvedčenie, že otec by nikdy nedal niekomu toľko diel.

Medzi objavenými prácami je okrem iného deväť kubistických koláží, ktoré samy o sebe majú hodnotu okolo 40 miliónov eur, ďalej akvarel z Picassovho takzvaného modrého obdobia, litografie a portréty umelcovej prvej manželky Oľgy.

Picassove diela zabavil v októbri francúzsky ústredný úrad boja proti obchodovaniu s kultúrnymi predmetmi. Zbierka je teraz v trezore v parížskej kancelárii úradu. Le Guenneca dokonca dočasne umiestnili do vyšetrovacej väzby.

Umelcov syn vyhlásil, že jeho otec bol štedrý, ale že svoje dary poskytoval vždy s venovaním, dátumom a podpisom, pretože vedel, že obdarovaní by mohli skúsiť neskôr jeho dielo predať.

Odborníci sa najprv pri skúmaní nájdených obrazov domnievali, že pravdepodobne ide len o podarené kópie, ale bližšia analýza ukázala, že použitie tak veľkého množstva najrôznejších techník by zrejme nezvládol len jeden falzifikátor.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu