Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Objavili nový Stonehenge - o niečo menší a modrý

Stonehenge
Stonehenge

WILTSHIRE - Skupina britských archeológov objavila zvyšky "druhého Stonehengeu", ktorý sa rozprestiera neďaleko pôvodného megalitického monumentu v grófstve Wiltshire na juhovýchode Anglicka.

Objav skupiny odborníkov z viacerých univerzít Spojeného kráľovstva potvrdzuje, že známa stavba z bronzovej doby (2 500 rokov p. n. l.) tvorila súčasť väčšieho komplexu, ktorý pravdepodobne využívali na rituálne a pohrebné účely. Nový monument, ktorý môže byť dokonca aj starší než už známy Stonehenge, pomenovali "Blue Stonehenge" (Modrý Stonehenge), kvôli kameňom modrej skalice, ktoré použili na jeho postavenie, vysvetlil jeden z vedúcich vykopávok Julian Thomas.

Predpokladá sa, že Modrý Stonehenge, z ktorého v súčasnosti ostalo iba deväť jám a niekoľko priekop (spolu s archeologickými objektmi, ako napríklad hroty kopijí), sa nachádzal na okraji veľkej cesty skonštruovanej v neolite vedúcej do Stonehengeu popri toku rieky Avon. Išlo o kruhový súbor kameňov - pôvodne asi 25 - s priemerom približne 10 metrov, ktoré boli obkolesené priekopou.

Archeológovia poslali na analýzu zvyšky rohov zvierat, ktoré sa tu taktiež našli a s najväčšou pravdepodobnosťou sa používali ako nástroje na vybudovanie monumentov. Uhlíková metóda by mala spresniť dátum postavenia Modrého Stonehengeu. Priekopa okolo neho bola podľa vedcov vybudovaná pravdepodobne okolo roku 2 400 p. n. l., no samotný kamenný kruh by mohol byť ešte starší. Podľa niektorých aj o 600 rokov. Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu