Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Skrytý príbeh za jednou z najslávnejších FOTO bozkávajúcich sa milencov: Nemohli sme prestať!

Françoise Bornetová
Françoise Bornetová (Zdroj: profimedia.sk)

PARÍŽ - Vo veku 93 rokov zomrela Françoise Bornetová, ktorá v mladosti pózovala na snímke francúzskeho fotografa Roberta Doisneaua Bozk pred radnicou. Aj keď jej meno bolo prakticky neznáme, objatie Bornetovej s jej vtedajším priateľom v centre Paríža na jar roku 1950 sa stalo jednou z najslávnejších fotografií francúzskej metropoly, napísal list The Guardian.

Fotografia Bozk pred radnicou bola dlho považovaná za dielo náhody a fotografovej pohotovosti. Neskôr vyšlo najavo, že dostal od amerického časopisu Life objednávku na reportáž o zaľúbencoch v Paríži. Bornetová bola dvadsaťročnou študentkou herectva, keď ju a jej priateľa z hereckej školy Jacquesa Carteauda Robert uvidel v kaviarni Doisneau. Dohovoril sa s nimi a odfotil ich pri bozku na rôznych miestach francúzskej metropoly. Bozk pred radnicou nakoniec vyšiel najlepšie.

Keď sa snímka v roku 1988 objavila na obálke francúzskeho kultúrneho časopisu Télérama, niekoľko francúzskych párov tvrdilo, že sú milencami zachytenými na nej a obrátili sa na súd kvôli právam na ich podobizeň, ale prípady súdy zamietli. Neskôr sa potvrdilo, že modelkou na fotke je Bornetová, ale neboli jej priznané žiadne peniaze za práva na zobrazenie, pretože bola považovaná za nepoznateľnú, keďže jej tvár bola zakrytá bozkom. 

Francúzskym médiám vtedy povedala, že ju rozrušilo, že sa prihlásili ďalšie páry, ktoré tvrdili, že sú ona a Carteaud. "Bolo to, akoby mi ukradli spomienky. A boli to rozkošné spomienky na mladosť, príjemné a nežné," poznamenala. V roku 2005 Francoise fotografiu vydražila v aukcii za viac ako 150 000 eur.  

Viac o téme: BozkParížEiffelova vežaBozk pred radnicouFrançoise Bornet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu