Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šesť bežných typov CHÔDZE, ktoré ničia vaše telo: Kráčate takto aj vy? Hneď s tým prestaňte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Existuje veľa výhod chôdze, od zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia cez stratu hmotnosti až po zníženie úzkosti. Ak však chcete zlepšiť svoje fyzické a duševné zdravie touto aktivitou, musíte si byť istí, že kráčate správne. Podiater sa podelil o šesť návykov, ktoré ničia vaše telo.

Podiater Thien Trinh, zakladateľ spoločnosti Stryda, ktorá vyrába vložky do topánok a tenisiek, sa na TikToku podelil o šesť bežných návykov pri chôdzi, ktorým sa radšej vyhnite. V opačnom prípade môžu viesť ku vzniku nepríjemných zdravotných problémov. 

@strydamovement @Stryda Human Movement @Stryda Human Movement Things to avoid when walking! Here’s the Thien checklist to hekp you on your walking journey 🚶🏼‍♀️🚶🏾‍♂️🚶🏿‍♀️🚶🏼‍♀️🚶🏻#plantarfasciitis #walkchallenge #walking #podiatrist #foothealth ♬ original sound - Stryda Human Movement

Samozrejme nemusíte hneď panikáriť, ak sa raz za čas pristihnete pri tom, že kráčate nesprávne. "Ak v tom ale budete pokračovať, pravdepodobne to nebude v poriadku, keď dosiahnete 40, 50, 80, 90 rokov. Starajte sa o svoje telo a používajte chôdzu ako nástroj, aby ste zostali fit a zdraví," vraví odborník.

Nakláňanie sa dozadu

Toto je jeden zo zvykov, ktorý si možno ani neuvedomujete, ale nakláňanie sa dozadu pri chôdzi znamená, že vaša telesná hmotnosť pracuje proti. Namiesto toho Trinh odporúča nakloniť sa mierne dopredu, pretože tak svoju hmotnosť použijete ako impulz. 

Šesť bežných typov CHÔDZE,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Chodidlá smerom dovnútra

To znamená, že kráčate s chodidlom nakloneným dovnútra. Robí to veľa detí aj dospelých. Takáto chôdza nepriaznivo otáča vaše kolená.

Chodidlá smerom von

Je dobré sa tiež vyhnúť chôdzi s chodidlami vytočenými smerom von. Podiater vysvetľuje, že vybočovanie vás núti došľapovať na vonkajšiu stranu päty, čo predstavuje veľkú záťaž pre kolená, boky a chrbát. "Navyše to obmedzuje činnosť svalov na zadku a časom si všimnete, že slabnú." Bolesť v dolnej časti chrbta môže byť najhorším dôsledkom tohto typu chôdze. Najlepšie je mať nohy otočené rovno dopredu. Keď urobíte krok, vykročte cez palce na nohe, aby ste aktivovali svaly na zadku.

@strydamovement Out toeing, gangster walking and duck footing are names to describe this common walk. It is very common and completely changes how force enters your body. It also completely changes how your muscles especially your butt (gluteal) muscles activate. It is an inefficient way to walk and over time will change the structure of your body. It does overnight but if you do it every single day over your long human lifespan, you can expect some changes. Don’t panic and feel empowered to change it - BECAUSE YOU CAN. Right now :) That’s the good news. You can form a new way of moving, a new pattern or gait almost instantaneously. With persistence and mindfulness every time you walk, you can make incredible changes. I have achieved thousands of these results with my clients over 15 years. It can be done. You can do it. NOW! Get up and try it and feel your body responding. It might be weird and difficult to start, but i can assure you, you got this. Let me know how you go in the comments! Cheers. #walk #movement #gait ♬ original sound - Stryda Human Movement

Krátke kroky

Robiť krátke kroky je podľa Trinha veľmi neefektívne. "Je to štart-stop systém a opäť to znamená, že vaša hmotnosť a tok pohybu nie sú nepretržité." Poukazuje tiež na to, že pri dlhších krokoch sa lepšie zapájajú svaly na zadku.

Kývanie rukami nerovnomerne alebo vôbec

Pohyby paží zohrávajú obrovskú úlohu v účinnosti vašej chôdze. Ak kývate rukami nerovnomerne alebo nimi nekývate vôbec, vytvára to najrôznejšie nerovnováhy v celom reťazci vašich pohybov - v chrbtici, v bokoch, v kolenách, pretože ak nekývate rukami, vynahradíte si to niečím iným. 

Šesť bežných typov CHÔDZE,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages)

Prekračovanie nôh

Lekár prirovnáva tento štýl chôdze ku štýlu supermodelky, kde chodidlá pri každom kroku prechádzajú cez stredovú čiaru vášho tela. Podľa pracovníkov rehabilitačnej kliniky Competitive Edge Physical Therapy v Kalifornii sa to označuje ako krížová chôdza a môže spôsobiť problémy s kolenami, bokmi, chodidlami, holeňami a iliotibiálnym (IT) pásom.

Viac o téme: ChôdzaDržanie telaPodiater
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu