Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tajomstvo zdravého starnutia odhalené: Táto starodávna cvičebná technika vám zmení život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Na to, aby ste starli zdravo, nepotrebujete tráviť hodiny v posilňovni, zistili odborníci. Stačí, keď sa budete venovať japonskej cvičebnej technike starej viac ako tisíc rokov. Výskumníci jej účinky sledovali na ženách, no tvrdia, že toto cvičenie by mohlo pomôcť aj ostatnej populácii.

Zabudnite na drahé členstvo v posilňovni, tajomstvo zdravého starnutia spočíva v mávaní rukami. Štúdia, ktorej výsledky boli zverejnené v časopise Plos One zistila, že rýchlosť chôdze, držanie tela a flexibilita sa zlepšili u žien, ktoré sa trikrát týždenne po dobu dvoch mesiacov venovali tradičnému čínskemu cvičeniu Shuai Shou Gong. Ženy, ktoré boli vo veku 60 a 70 rokov, vďaka cvičeniu jednoduchšie zvládali aj každodenné aktivity ako obliekanie či varenie. Dokonca aj dotýkanie sa prstov na nohách pre ne bolo menej náročné. "Tieto zistenia ukazujú, že jemné, rytmické, celotelové sledy pohybov Shuai Shou Gong sú ľahko zapamätateľné, užívajú si ich aj starší dospelí a zlepšujú celkové zdravie a pohodu," povedal výskumník Neil Roberts z Edinburgh University.

Cvičebná rutina, ktorá je stará viac ako tisíc rokov, pozostáva zo sekvencie piatich výkyvov paží. Prvé štyri zahŕňajú kývanie rúk dozadu a potom dopredu do výšky ramien. Pri piatom švihu dvakrát pokrčíte kolená, raz pri švihu dozadu a druhýkrát pri predklone. Postupnosť sa potom niekoľkokrát opakuje. Zdanlivo jednoduché pohyby poskytujú množstvo výhod. Ohyby v kolenách posilňujú svaly na bokoch a stehnách. Kývanie rukami zase stimuluje nervy, šľachy a svaly okolo ramena, uvádzajú autori štúdie.

V prvej štúdii svojho druhu bolo 56 žien vo veku od 60 do 80 rokov rozdelených do dvoch skupín. Jedna skupina navštevovala 40-minútové hodiny Shuai Shou Gong trikrát týždenne počas dvoch mesiacov. Druhá skupina pokračovala vo svojej každodennej rutine. Už po krátkom čase účastníčky prvej skupiny pozorovali zlepšenie v postoji, chôdzi a flexibilite. Ženy v druhej skupine nepozorovali žiadne zlepšenia, ich chôdza sa dokonca zhoršila.

Profesor James Goodwin z Exeterskej univerzity sa domnieva, že Shuai Shou Gong by mohlo pomôcť aj ostatnej populácii. "Cvičenia udržujú kvalitu života, prispievajú k dobrému duševnému zdraviu a môžu dokonca spomaliť celkové starnutie," dodal Goodwin.

Viac o téme: CvičenieStarnutieShuai Shou Gong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu