Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Južná Kórea a USA monitorujú možné zastavenie jadrového reaktora v KĽDR

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Natural Resources and Ecology telegram channel via AP)

SOUL - Južná Kórea a Spojené štáty pozorne sledujú areál jadrového reaktora v severokórejskom jadrovom komplexe Jongbjon. Juhokórejské médiá totiž informovali o dočasnom zastavení jeho prevádzky pravdepodobne s cieľom vyťažiť z neho plutónium pre vojenské účely. Oznámilo to vo štvrtok juhokórejské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP.

Spravodajské zdroje v Soule a Washingtone zaznamenali náznaky, že koncom septembra bola zastavená prevádzka päťmegawattového jadrového rektora v Jongbjone, napísal vo štvrtok denník Donga Ilbo. To by mohlo naznačovať, že vyhorené palivové tyče sa spracúvajú a plutónium z nich sa bude dať použiť pre jadrové zbrane, uviedol denník s odvolaním sa na vládny zdroj.

"Juhokórejské a americké úrady pozorne monitorujú s tým spojený pohyb," reagoval hovorca juhokórejského ministerstva obrany na správu denníka Donga Ilbo. Jadrový komplex Jongbjon leží asi 100 kilometrov severne od Pchjongjangu. Nachádza sa v ňom prvý severokórejský jadrový reaktor, ktorý je zároveň jediným známym zdrojom plutónia pre zakázaný severokórejský jadrový program.

Prvý jadrový test v roku 2006

Severná Kórea minulý týždeň zakotvila svoj štatút jadrového štátu aj do ústavy. Vodca KĽDR Kim Čong-un pri tejto príležitosti vyzval na vývoj modernejších jadrových zbraní, aby sa vytvorila protiváha k hrozbám, ktoré podľa neho hrozia zo Spojených štátov. Napriek medzinárodným sankciám Severná Kórea vykonala tento rok rekordný počas raketových testov, pričom ignorovala varovania Spojených štátov a Južnej Kórey a ich spojencov.

Severná Kórea svoj prvý jadrový test uskutočnila v roku 2006, šiestu a najsilnejšia jadrovú skúšku vykonala v roku 2017. V súčasnosti rastú obavy, že sa pripravuje na ďalšiu v rámci vývoja taktických jadrových hlavíc. Pokusy o diplomaciu opakovane zlyhávajú, pričom Pchjongjang odmieta rokovania na pracovnej úrovni. Podľa odborníkov neexistuje veľká šanca, že by bolo možné Severnú Kóreu presvedčiť, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní.

Viac o téme: ReaktorUSAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu