Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Sedem zdravotných výhod každodenného užívania HORČÍKA: O tej poslednej ste určite nikdy nepočuli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Horčík je jedným z minerálov, ktorého deficit môžete pociťovať v prípade, že vaša strava neobsahuje veľa zelenej listovej zeleniny, orechov, semienok alebo celozrnných výrobkov. Keď ho máte nedostatok, je dôležité zaradiť ho do svojho jedálnička vo forme výživového doplnku. Správna hladina tohto prvku v organizme sa odzrkadľuje na dobrom stave vášho zdravia, a to fyzického aj psychického.

Dostatok horčíka má veľký vplyv na celkové zdravie. Pokiaľ vo vašom tele absentuje, nemali by ste to podceňovať a pokojne siahnite po výživových doplnkoch. Podľa odborníkov totiž existuje až sedem zdravotných výhod každodenného užívania tohto prvku.

Môže zlepšiť spánok

Ak máte nedostatok horčíka, môžete mať problémy s kvalitným spánkom. Dôkazom je aj štúdia z apríla 2022 uverejnená v časopise Sleep. Uvádza sa v nej, že u ľudí, ktorí mali vyšší príjem horčíka, sa zvyšovala pravdepodobnosť, že si každú noc dobre oddýchnu. Jej autori ďalej uvádzajú, že tento minerál môže ovplyvňovať dĺžku spánku prostredníctvom regulácie cirkadiánnych hodín a taktiež prostredníctvom produkcie melatonínu, čiže kľúčového hormónu, ktorý sa podieľa na regulácii cyklu spánok-bdenie. 

Sedem zdravotných výhod každodenného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môže znížiť príznaky úzkosti a depresie

Ak bojujete s duševnými poruchami ako úzkosť a depresia, možno vás prekvapí, že horčík prispieva aj k zlepšeniu týchto stavov. V štúdii z roku 2017 zverejnenej v časopise PLoS One vedci vysvetľujú, že tento minerál je účinný pri liečbe miernej až stredne ťažkej depresie u dospelých. Počas výskumu zistili, že suplementácia viedla k "významnému zníženiu príznakov depresie a úzkosti bez ohľadu na vek, pohlavie, východiskovú závažnosť depresie alebo užívanie antidepresív"

Môže znížiť problémy so zápchou

Podľa dietologičky Yeleny Wheelerovej horčík dokáže zlepšiť činnosť gastrointestinálneho traktu. Zvyšuje množstvo vody v črevách, čo následne podporuje ich vyprázdňovanie. 

Sedem zdravotných výhod každodenného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Udržuje zdravie kostí

Ďalšia výhoda horčíka súvisí so zdravím kostí, pretože je nevyhnutný pre tvorbu kostí a skloviny. Podľa odborníkov majú ľudia s vyšším príjmom horčíka vyššiu hustotu kostných minerálov, čo je dôležitý faktor pri prevencii zlomenín a osteoporózy. Aj štúdia z roku 2013 uverejnená v časopise Nutrients dospela k záveru, že "nedostatok horčíka prispieva k osteoporóze priamo pôsobením na tvorbu kryštálov a na kostné bunky a nepriamo vplyvom na vylučovanie a aktivitu parathormónu a podporou nízkostupňového zápalu"

Môže znížiť výskyt migrén

Ak bojujete s migrénami, horčík môže byť nápomocný aj pri nich. Podľa Americkej nadácie pre migrénu prospieva oxid horečnatý pacientom, ktorí trpia migrénou s aurou (zmyslové poruchy niekedy slúžiace ako varovný signál blížiacej sa migrény). Horčík vie zabrániť mozgovej signalizácii, ktorá spôsobuje tieto zmyslové zmeny. 

Sedem zdravotných výhod každodenného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže znížiť riziko kardiovaskulárnych príhod

Mnohí z nás hľadajú spôsoby, ako znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Aj v tomto prípade môže pomôcť suplementácia horčíkom. Štúdia z roku 2018 uvádza, že vyšší príjem horčíka je spojený s nižšou pravdepodobnosťou vzniku kardiovaskulárnych komplikácií vrátane srdcových ochorení a ischemickej choroby srdca. Medzi dôvody patrilo zlepšenie metabolizmu glukózy a inzulínu, antihypertenzívne a protizápalové vlastnosti.

Reguluje hladinu cukru v krvi a môže pomôcť pri chudnutí

Popredná odborníčka na starostlivosť o pacientov s Alzheimerovou chorobou a demenciou Heather Sandisonová hovorí, že mimoriadne prekvapivým prínosom horčíka je jeho pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. "Mnohí ľudia si neuvedomujú, že horčík pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi a tvorbe inzulínu." Inzulín reguluje hladinu glukózy v krvi po jedle a zabraňuje premene nadbytočnej glukózy na tuk. Okrem toho tento hormón umožňuje spaľovať viac tuku, čo vedie k úbytku hmotnosti. Nízka hladina horčíka je spojená s inzulínovou rezistenciou a priberaním, čo môže byť dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou. 

Sedem zdravotných výhod každodenného
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pred pridaním doplnku do stravy sa poraďte so svojím lekárom

Skôr, ako zaradíte horčík do svojho jedálnička, sa poraďte s lekárom, či je to dobrý nápad. Príliš veľa horčíka z doplnkov stravy totiž často spôsobuje hnačku, nevoľnosť a bolesti brucha. Opatrní musia byť aj ľudia s problémami obličiek. Toxicita horčíka sa totiž zvyšuje u tých, ktorí trpia ich zníženou funkciou. Lekári upozorňujú aj na to, že horčík sa môže vzájomne ovplyvňovať s inými liekmi, ktoré užívate. 

Viac o téme: MagnéziumHorčík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu