Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Karabašského expremiéra obvineného z terorizmu vzali v Azerbajdžane do väzby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BAKU - Azerbajdžanský súd vo štvrtok vzal do vyšetrovacej väzby bývalého predsedu vlády samozvanej republiky Náhorný Karabach Rubena Vardanjana, ktorý je obvinený z financovania terorizmu, účasti na vytváraní a činnosti nelegálnych ozbrojených skupín, ako aj z nelegálneho prekročenia hraníc, informovala agentúra AFP.

Súd poslal Vardanjana do predsúdnej väzby na štyri mesiace. Ak ho súd uzná vinným, hrozí mu 12 rokov väzenia.Azerbajdžanská pohraničná stráž Vardanjana zadržala v stredu, keď sa cez Lačinský koridor - jedinú spojnicu Karabachu s Arménskom - pokúšal dostať na arménske územie. Po zadržaní ho previezli do Baku.Podľa azerbajdžanských úradov Vardanjan v roku 2022 nelegálne prekročil hranicu Azerbajdžanu s cieľom "spáchania teroristických činov a sabotáží". Vyšetrovatelia tvrdia, že Vardanjan v danej oblasti organizoval a financoval aktivity nelegálnych ozbrojených skupín, "ktoré vykonávali razie vedúce k úmrtiam a iným vážnym následkom".

Deň agentúra AFP v stredu - s odvolaním sa na zdroj z azerbajdžanskej vlády - informovala, že azerbajdžanskí pohraničníci hľadajú medzi utečencami, ktorí opúšťajú Náhorný Karabach a smerujú do Arménska, osoby podozrivé z údajných vojnových zločinov."Azerbajdžan má v úmysle udeliť amnestiu arménskym militantom, ktorí v Karabachu zložili zbrane. Ale tí, ktorí spáchali vojnové zločiny počas karabašských vojen, nám musia byť vydaní,“ uviedol zdroj.Kauzu karabašského expremiéra v stredu komentoval aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý uviedol, že o zadržaní Vardanjana nemá žiadne informácie. Priznal súčasne, že nevie s istotou ani to, či má Vardanjan ešte stále ruské občianstvo.

Bol jedným z najbohatších ruských podnikateľov

Žiadosť tohto podnikateľa o zrieknutie sa ruského občianstva bola schválená výnosom prezidenta Vladimira Putina ešte v decembri 2022.Vardanjan, ktorý bol jedným z najbohatších ruských podnikateľov, oznámil svoje rozhodnutie vzdať sa ruského občianstva a presťahovať sa do Karabachu ešte v septembri minulého roku.O mesiac neskôr sa na návrh prezidenta medzinárodne neuznanej republiky Náhorný Karabach Arajik Haruťunjan stal predsedom vlády, ale vo februári bol z funkcie odvolaný.
 

Viac o téme: VäzbaExpremiérAzerbajdžanNáhorný KarabachRuben Vardanjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu