Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte problém denne spraviť dostatočný počet krokov? Týmto ich podľa vedcov viete nahradiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Podľa novej štúdie je konzumácia množstva ovocia, zeleniny a celozrnných potravín pre starších ľudí rovnako dobrá, ako keby spravili denne štyritisíc krokov. Táto správa poteší najmä tých, ktorí radšej jedia ako cvičia.

Viac ako dvetisíc účastníkov muselo bežať na bežiacom páse, zatiaľ čo ich hladinu kyslíka merali vedci z Harvardu. Tí, ktorí dodržiavali stredomorskú stravu pozostávajúcu z množstva ovocia, zeleniny a celozrnných potravín, mali rovnakú úroveň kondície ako ľudia, ktorí v predchádzajúcich štúdiách urobili približne štyritisíc krokov denne, uvádza štúdia zverejnená v časopise European Journal of Preventive Cardiology

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Účastníci štúdie vyplnili dotazník o frekvencii jedla, kde zhodnotili spotrebu 126 položiek za posledný rok v rozsahu od nikdy alebo menej ako raz za mesiac po šesť alebo viac porcií denne. Informácie sa použili na hodnotenie kvality stravy pomocou indexu alternatívneho zdravého stravovania a skóre stravovania v stredomorskom štýle - obe spojené so zdravím srdca. Vyššie skóre poukazovalo na kvalitnejšiu stravu s dôrazom na zeleninu, ovocie, celozrnné výrobky, orechy, strukoviny, ryby a zdravé tuky a s obmedzením červeného mäsa a alkoholu. 

Máte problém denne spraviť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"U dospelých v strednom veku boli zdravé stravovacie návyky silne a priaznivo spojené s kondíciou aj po zohľadnení zvyčajných úrovní aktivity. Vzťah bol podobný u žien a mužov a výraznejší u osôb mladších ako 54 rokov v porovnaní so staršími dospelými," priblížil vedúci štúdie Michael Mi z Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostone. 

Ďalšia analýza identifikovala 24 metabolitov - látok produkovaných počas trávenia a uvoľňovaných do krvi počas cvičenia, ktoré súviseli so zlou alebo priaznivou stravou a kondíciou. "Naše údaje o metabolitoch naznačujú, že zdravé stravovanie je spojené s lepším metabolickým zdravím, čo by mohol byť jeden z možných spôsobov, ako viesť k zlepšeniu kondície a schopnosti cvičiť." 

Vedci brali do úvahy vek, pohlavie, celkový denný energetický príjem, BMI, fajčenie, hladinu cholesterolu, krvný tlak, cukrovku a úroveň bežnej fyzickej aktivity. Podľa nich išlo o pozorovaciu štúdiu, na základe ktorej nemožno dospieť k záveru, že dobré stravovanie vedie k lepšej kondícii. "Už teraz však existuje veľa presvedčivých zdravotných dôvodov, prečo konzumovať vysokokvalitné potraviny a stredomorská strava je dobrým štartom," dodali. 

Viac o téme: ZdravieZdravá stravaStredomorská diéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu