Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Do roku 2100 sa na svete začne častejšie vyskytovať táto nádhera: Má to však hrozivý dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAWAI - Jedným z najneobvyklejších dôsledkov extrémnych klimatických zmien by mohlo byť zvýšenie frekvencie objavovania sa dúh na celom svete. Vedci predpokladajú, že sa do roku 2100 zvýši o päť percent. Prostredníctvom svojej štúdie chcú poukázať na to, že klimatická zmena sa týka aj takých vecí, ako je svetlo a zvuk.

Výskumníci, ktorí stoja za novou štúdiou modelujúcou menej zjavné účinky zmeny klímy, merajú tento nárast z hľadiska dní v roku s podmienkami vhodnými na pozorovanie aspoň jednej dúhy. Pomocou obrázkov z dátových zdrojov, globálnych klimatických údajov a počítačového modelu zistili, že približne 21 až 34 percent pevninských oblastí zažije menej "dúhových dní", zatiaľ čo 66 až 79 percent zaznamenáva nárast výskytu dúh. Vedci chcú aj na základe tohto zistenia poukázať na to, ako veľmi sa môže zmeniť náš prírodný svet. 

Do roku 2100 sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď som žila na Havaji, cítila som vďačnosť za dúhy, ktoré boli súčasťou môjho každodenného života. Premýšľala som o tom, ako môže zmena klímy ovplyvniť aj takéto úkazy," hovorí vedkyňa v oblasti suchozemských systémov Kimberly Carlsonová z New York University. Predpovede boli vytvorené na základe skúmania desiatok tisíc fotografií dúh verejne dostupných na stránke Flickr. Ak bolo zaznamenané miesto s dúhou, snímka bola porovnaná s mapami zrážok, oblačnosťou a uhlom slnka. Potom experti použili tieto údaje z reálneho sveta na trénovanie modelu na predpovedanie zmien globálnej klímy v nasledujúcich rokoch. 

Zistili, že oblasti s menším počtom obyvateľov vo vyšších nadmorských výškach budú mať z celkového nárastu dúhových dní väčší úžitok. Ak chcete byť v najbližších rokoch na tých najlepších miestach na pozorovanie dúhy, navštívte ostrovy. Najmä ostrovy ako Havaj budú naďalej dúhovými "hotspotmi" kvôli ich topografii. "Je to preto, že ostrovný terén dvíha vzduch počas denných morských vánkov a vytvára lokalizované prehánky obklopené jasnou oblohou, ktoré prepúšťajú slnko dovnútra a vytvárajú majestátne dúhy," vysvetľuje odborník na atmosféru Steven Businger z University of Hawai.

Do roku 2100 sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Súčasťou výzvy úspešného riešenia klimatickej krízy je prinútiť ľudí, aby sa dostatočne zaujímali o svoje prírodné prostredie a chceli ho chrániť. Očakáva sa, že husto obývané a smogové oblasti spolu s oblasťami, v ktorých sa predpokladá výskyt viac suchých dní a menej zrážok, zaznamenajú menej dúh. "Klimatické zmeny vyvolajú všadeprítomné zmeny vo všetkých aspektoch ľudskej skúsenosti na Zemi. Posuny v nehmotných častiach nášho prostredia, ako je zvuk a svetlo, sú súčasťou týchto zmien a zaslúžia si väčšiu pozornosť výskumníkov," dodala Carlsononová. Štúdia bola zverejnená v časopise Global Environment Change

Viac o téme: DúhaKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu