Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muž, ktorý zomrel na hodinu a pol, prehovoril o tom, čo je na druhej strane: Desivá spoveď!

(Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - To, čo sa s človekom stane po tom, ako umrie, je stále obrovskou záhadou. Ľudia, ktorí prežili klinickú smrť, spomínajú zväčša svetlo na konci tunela. Istému Austrálčanovi sa podarilo stráviť na "druhej strane" neuveriteľných 90 minút a vrátiť sa späť. So svojím zážitkom sa podelil s manželkou, ale aj širokou verejnosťou.

Alistair Blake (61) dostal srdcový infarkt v januári 2019. Manželka ležala vedľa neho v posteli a rýchlo si všimla, že niečo nie je v poriadku. Alistar prestal dýchať a na jej slová nereagoval. Ihneď preto zavolala rýchlu zdravotnú službu a medzitým sa ho snažila oživiť. Kým prišla záchranka, našli už len bezvládne telo. Po nekonečnej hodine a pol, kedy sa záchranári snažili muža oživiť aj pomocou defibrilátora, sa jeho srdce konečne naštartovalo. Následne porozprával o tom, ako to vyzerá na "druhej strane". Údajne tam nebolo nič. Žiadne zvuky, hlasy, ba dokonca ani svetlá. Povedal, že táto skúsenosť bola preňho tak traumatizujúca, že jeho mozog jednoducho vypol. 

 

What happens when we die is one of life’s biggest mysteries. One man who knows more about the topic than most is...

Posted by The News Today on Tuesday, October 11, 2022

"Pamätám si, ako som išiel v sobotu večer spať. Ďalšia vec, ktorú si pamätám, bolo zobudenie sa vo štvrtok ráno na vozíku idúcom z JIS na koronárnu starostlivosť. Ľudský mozog úplne zablokoval to, čo sa stalo medzitým. Veľa ľudí sa ma pýta, či som niečo videl a nie, nič som nevidel. Žiadne jasné svetlá, nič také." 

Lekárom sa podarilo odblokovať Blakeovi jednu z tepien a zaviesť mu kardiostimulátor. Domov sa vrátil po dvanástich dňoch v nemocnici. Po skúsenosti s posmrtným životom má teraz úplne iný prístup k životu. Zdravšie sa stravuje a cvičí. Dokonca prestal v práci robiť nadčasy, aby mohol tráviť viac času so svojimi blízkymi. Tento desivý zážitok ho prinútil prehodnotiť svoje priority. 

Odborníci sa na život po smrti ale pozerajú z iného hľadiska. Neurológ Steven Laureys z belgickej Nemocnice v Liège tvrdí, že "všetky zážitky blízkej smrti sú iba dôsledkom dysfunkčného mozgu, ktorý tieto stavy spôsobuje." Očakávanie dúhových mostov a svetiel na konci tunela je zrejme pekná predstava, no zdá sa, že je poriadne pritiahnutá za vlasy. 

Viac o téme: SmrťInfarktKlinická smrťResuscitácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu