Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozivé zistenie o ľadovcoch: Gigantický úbytok napriek tomu, že bolo dosť snehu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Švajčiarske ľadovce stratili v tomto roku percento svojho objemu aj napriek tomu, že bolo dostatok snehu a leto bolo chladnejšie. Príčinou je klimatická zmena, uviedla podľa agentúry AFP Švajčiarska akadémia prírodných vied.

"Aj keď je v roku 2021 hlásená najmenšia strata ľadu od roku 2013, žiadne spomalenie úbytku ľadovcov nie je v dohľade. Pokiaľ ide o počasie, v roku 2021 boli splnené podmienky na to, aby si ľadovce trochu odpočinuli. Bohužiaľ v čase klimatickej zmeny ani 'dobrý' rok ľadovcom nestačí," uviedli vedci zameraní na výskum kryosféry. Strata objemu ľadu podľa nich pokračuje, aj keď pomalšie, napriek veľkému množstvu snehu v zime a pomerne chladnému a premenlivému letu.

Hojnosť snehu v mesiaci máj sa ukázala na hore Claridenfirn, ktorá dosahuje nadmorskú výšku 2890 metrov. Vedci tam namerali takmer sedemmetrovú vrstvu snehu, čo bolo najviac od začiatku meraní v roku 1914. Toto množstvo snehu ochránilo ľadovec až do daždivého júla. 

Európe hrozia do roku 2060 extrémne zmeny: Vedec varuje, o chvíľu to nebudeme mať pod kontrolou!

Podľa oznámenia komisie expertov však bolo topenie na konci septembra značné a celé Švajčiarsko prišlo o približne 400 ton ľadu počas posledných dvanástich mesiacov, čo predstavuje takmer jedno percento zostávajúceho objemu ľadu. Preto 22 ľadovcov podrobne sledovaných s pomocou švajčiarskej glaciologickej siete GLAMOS zaznamenalo úbytok ľadu a pri žiadnom ľadovci nebol zistený nárast objemu ľadu.

Viac o téme: OteplenieĽadovceŠvajčiarskoKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu