Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Znepokojujúci objav v netopieroch: Ďalšia hrozba, našli v nich nové vírusy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vírusy objavené u netopierov v Laose sú podľa vedcov z francúzskeho Pasteurovho inštitútu a Laoskej univerzity najbližšími príbuznými SARS-CoV-2. Výsledky ich pozorovaní, ktoré zverejnili na webe Live Science, sa tak prikláňajú k teórii o prirodzenom vzniku nového koronavírusu, ktorého pôvod je stále neznámy.

Francúzski a laoskí vedci odchytili v jaskyniach v severnom Laose 645 podkovárov veľkých s cieľom odhaliť ich možnú súvislosť so vznikom nového koronavírusu. U týchto živočíchov neskôr zaznamenali prítomnosť troch vírusov - BANAL-52, BANAL-103 a BANAL-236 - ktoré zdieľali s vírusom SARS-CoV-2 viac ako 95 percent svojho celkového genómu. Prvý z nich sa so SARS-CoV-2 zhodoval na 96,8 percenta, čiže je mu geneticky bližší ako ktorýkoľvek iný doteraz známy vírus. Všetky tri novoobjavené vírusy sú v kľúčovej oblasti ich genómu známej ako doména viažuca sa na receptor (RBD) podobné na SARS-CoV-2. 

KORONAVÍRUS Znepokojujúci objav v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Práve táto časť umožňuje vírusom naviazať sa na hostiteľské bunky. Pri SARS-CoV-2 sa RBD viaže na receptor ACE2 a vírus ho používa ako bránu do buniek. BANAL-52, BANAL-103 a BANAL-236 sú schopné naviazať sa na ten istý receptor. "Tieto tri vírusy sa môžu viazať na ACE2, ako aj na rané kmene SARS-CoV-2 pochádzajúce z Wu-chanu," uviedli autori štúdie. Ich zistenia sa tak prikláňajú k teórii o prírodnom pôvode SARS-CoV-2 a nie k alternatíve o úniku z laboratória. Výsledky výskumu podľa expertov naznačujú, že sekvencie veľmi blízke sekvenciám prvých kmeňov SARS-CoV-2 pochádzajú z prírody a predpokladajú, že nový koronavírus vznikol kombináciou vírusových sekvencií, ktoré sa nachádzajú v podkovároch. Hoci novoobjavené vírusy úzko súvisia s novým koronavírusom, všetkým trom chýba sekvencia takzvaného "štiepenia furínu", ktorá pomáha tomuto vírusu vstúpiť do buniek. 

KORONAVÍRUS Znepokojujúci objav v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Receptorová väzbová doména SARS-CoV-2 vyzerala po prvej identifikácii nezvyčajne. Neexistovali vírusy, s ktorými by sa to dalo porovnať. Keď však odoberáme čoraz viac vzoriek z prírody, začíname nachádzať úzko súvisiace génové sekvencie," vysvetlil biológ Edward Holmes z Univerzity v Sydney, ktorý nebol členom výskumného tímu. Na skutočné odhalenie pôvodu nového koronavírusu je tak potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: NetopierLaosKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu