Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Inžinierka predviedla TOP trik, ako vyrátate percentá z hlavy za pár sekúnd

Tanya a jej triky Zobraziť galériu (2)
Tanya a jej triky (Zdroj: TikTok/pinkpencilmath)

LONDÝN - Každý človek má isté prednosti, v ktorých vyniká. Kým niekomu idú lepšie jazyky, ďalší sa priam vyžívajú v matematike. To je príklad strojnej inžinierky Tanye Zakowichovej, ktorá prišla s jednoduchým trikom, ako vyriešiť najrôznejšie matematické problémy. Diváci videí jej vrelo ďakujú.

Strojná inžinierka Tanya Zakowichová zverejňuje na TikToku videá pod menom @pinkpencilmath a vysvetľuje jednoduché metódy na vypracovanie najrôznejších problémov vrátane dlhého delenia a uhlov. Ľudí zaujali najmä dve Tanyine videá, na ktorých ukazuje, ako sa dá vypočítať akékoľvek percento. „Tu je jednoduchý trik na výpočet percent,“ uvádza Tanya v úvode videa.

Čítajte aj: Matematik si nevedel poradiť s úlohou svojej dcéry (7): Jej FOTO dostane do pomykova aj vás

„Zoberme si 16 % z 24. Najprv rozložte 16 % na 10 %, 5 % a 1 %. Teraz 10 % z 24, a teda posuniete čiarku o jedno desatinné miesto, čo je 2,4. 5 % je polovica z 10, takže polovica z 2,4 je 1,2. Potom 1 % z 24, pričom posuňte dve desatinné miesta a vyjde vám 0,24. Teraz všetko spočítajte a získate 3,8,“ vysvetlila Tanya.

@pinkpencilmath

Try calculating percentages like this! ##mathtricks ##pinkpencil ##math ##percentage ##mathtutor ##mathhelp ##brainteaser ##fyp

♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Vo svojom druhom videu ukazuje, ako nájsť 30 % zo 70. Začína vysvetlením, že obe čísla majú nuly, takže jediné, čo musíte urobiť, je vyčiarknuť nuly, zobrať zvyšky a vynásobiť ich. V tomto prípade by ste teda vynásobili 3 x 7, čo je 21. Preto 30 % zo 70 je 21.

Jej pôvodné video si pozrelo viac ako 300 000 ľudí, pričom získalo viac ako 31 000 pozitívnych reakcií. Stovky ľudí tiež komentovali video, aby sa podelili o svoje myšlienky. „Ďakujem pekne, pomôže mi to robiť veci rýchlejšie!“ poznamenal jeden z divákov. „Ide ti to skvele! Ďakujem,“ uviedol ďalší. „Je to oveľa lepšie ako to, čo som robil,“ priznal iný divák.

Viac o téme: VýpočetTrikPercentá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu